usp icons
Al 107.136 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en worden stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt. Daarom zijn betonvloer isolatie en houtenvloer isolatie belangrijk, want die houden de kou en vocht tegen. Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd. 

Wat voor vloer wilt u isoleren? 

Welke vloerisolatiesystemen passen bij jouw vloer?

De juiste vloerisolatie hangt af van uw vloerconstructie, uw gewenste Rc-waarde en hoe toegankelijk de ruimte onder uw vloer is. 

Dat er een kruipruimte onder uw vloer zit maakt in de praktijk veel verschil. Een beloopbare (vanaf ± 45 cm hoogte) kruipruimte maakt het aanbrengen van vloerisolatie een stuk eenvoudiger. Bij het isoleren van een betonvloer betekent het bijvoorbeeld dat u direct tegen de onderkant van de betonvloer EPS of PIR-platen kunt lijmen. Bij een houten vloer betekent het dat u vanuit de kruipruimte tussen de houten balken glaswol, rotswol of minerale wol kunt klemmen.

Sommige isolatiematerialen zijn beter geschikt voor een bepaald type vloer dan andere. Het zou bijvoorbeeld onverstandig zijn om glaswol in een vochtige kruipruimte te gebruiken. Wordt glaswol nat, dan verliest het namelijk zijn isolatiewaarde. Dat is dus vragen om problemen en totaal onnodig, want er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar die heel goed met vocht samen gaan. XPS is bijvoorbeeld 100% waterbestendig en ook isolatiechips hebben goede vochtwerende eigenschappen. Bij vloerisolatie is het daarom aan te raden om eerst te bekijken wat voor vloer uw woning heeft.

Soms is de situatie niet ideaal om vloerisolatie toe te passen. U heeft bijvoorbeeld geen kruipruimte onder uw vloer. Misschien is de vloer direct op zand gelegd of is de kruipruimte zo ondiep dat u er niet in kunt kruipen. In deze situatie zijn HR++ / isolatieparels een goede oplossing. U blaast de parels onder de vloer door openingen in de vloer of door een luik.

Een mogelijkheid bij een houten vloer is om de topvloer die op de balken ligt eraf te halen, zodat u van bovenaf tussen de balken kan isoleren. Een laatste mogelijkheid is om bovenop de bestaande vloerisolatie te leggen. In dat geval wordt meestal gekozen voor PIR-isolatie, omdat u dun kunt isoleren en zo weinig mogelijk ruimte verliest.

Een andere bijzondere omstandigheid is een (zeer) vochtige kruipruimte. Voor vloerisolatie hoeft dit echter geen probleem te zijn. Wij hebben diverse isolatiematerialen in ons assortiment die zeer goed tegen vochtige kruipruimtes bestendig zijn en die tevens voorkomen dat vocht in uw vloer binnendringt. Voorbeelden van dergelijke isolatiematerialen zijn isolatiechips, isolatiekralen, EPS en XPS, eventueel gecombineerd met isolatiefolie (vochtregulerende folie). Heeft u vragen of wilt u advies van een expert over de beste manier om uw vloer te isoleren? Stel uw vraag aan een van onze adviseurs. Bel of stuur een e-mail naar +32 (0)15970838 of [email protected].

Hieronder vindt u een lijst met aanbiedingen van De Isolatieshop:

Isolatie van Betonnen VloerenIsolatie van Houten VloerKruipruimte Isolatie
EPS-isolatieplaten
PIR-isolatieplaten
XPS-isolatieplaten
Glaswol
Rotswol
Houtvezel
Isolatiechips
HR++ parels / isolatieparels

Vloerisolatie - doe-het-zelf

Vloerisolatie

Durft u zelf de handen uit de mouwen te steken of kan iemand met twee rechterhanden u helpen? Dan kunt u vloerisolatie heel goed zelf uitvoeren. Sommige methoden voor vloerisolatie zijn eenvoudig en vereisen zeer weinig technische vaardigheden, andere vereisen een behoorlijke hoeveelheid en moeten door professionals worden uitgevoerd.

Houd bij het zelf leggen van vloerisolatie rekening met het volgende:

 • Schat uw technisch vaardigheidsniveau en het vereiste niveau voor de installatie in van het door u gekozen isolatiemateriaal.
 • Zorg ervoor dat u over de juiste gereedschappen en machines beschikt die nodig zijn voor vloerisolatie in uw specifieke situatie.
 • Zorg ervoor dat u over de juiste beschermende kleding beschikt om uw gezondheid te waarborgen.

Het verspreiden van bijvoorbeeld isolerende parels onder uw vloer is een klus die u zelf kunt doen. Het lijmen van EPS- of XPS-isolatieplaten aan de onderkant van uw betonvloer is ook voor de meeste mensen haalbaar met technische basiskennis en een beetje begeleiding.

Verder, als u de vloer van een (vrijstaande) stenen garage of houten schuur wilt isoleren, hebben we hier een uitgebreid artikel over geschreven om u te helpen.

Maximaal besparen op vloerisolatie

Om het maximale uit uw investering in vloerisolatie te halen die verder gaat dan de isolatiewaarde, is het een goed idee om rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Financiële overweging om vloerisolatie te delen met buren.
 • Of uw vloerisolatieproject in aanmerking komt voor landelijke subsidie, zoals de ISDE, of andere gemeentelijke regelingen voor isolatie.

Heeft u vragen of wilt u advies van een expert over de beste manier om uw vloer te isoleren? Stel uw vraag aan een van onze adviseurs. Bel of stuur een e-mail naar +32 (0)15970838 of [email protected].

Vloerisolatie voor een betonvloer

Vloerisolatie met EPS

Een betonvloer zonder vloerisolatie is 5 graden kouder dan de temperatuur in de kamer. Door het isoleren van een betonvloer wordt uw wooncomfort verbeterd. Daarnaast gaan ook uw energiekosten omlaag, want u hoeft minder te stoken om een aangename temperatuur in huis te krijgen en te behouden.

Het isoleren van een betonvloer wordt meestal vanuit de kruipruimte toegepast. Isolatiematerialen die goed te combineren zijn met beton zijn bijvoorbeeld EPS of PIR. PIR heeft van zichzelf een hoge isolatiewaarde, maar de kosten van PIR liggen hoger per m2 dan van EPS. 

Het isolatiemateriaal EPS (ook wel piepschuim of tempex genoemd) is dus goedkoper dan PIR, maar u heeft er wel meer van nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als met PIR. Wilt u met EPS uw betonvloer isoleren, dan heeft u een dikkere laag isolatiemateriaal nodig dan wanneer u dezelfde betonvloer met PIR isoleert. De keuze voor EPS of PIR is daarom afhankelijk van de ruimte die u onder de betonvloer heeft.

Het bevestigen van PIR en EPS gaat nagenoeg hetzelfde. Beide materialen kunnen direct tegen de onderkant van de betonvloer gelijmd worden met Isol-tack (PU 010) lijm. De moeilijkheid van het plaatsen van PIR en EPS is het risico op een koudebrug. Dit ontstaat wanneer de platen niet goed op elkaar aansluiten. Zelfs als u de platen heel strak op elkaar zou drukken, dan is dit niet genoeg om een koudebrug te voorkomen. Met het blote oog is niet in te schatten of de PIR of EPS luchtdicht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk om tussen de platen onderling (en tussen de platen en andere oppervlakken, zoals muren en wanden) een ril purschuim aan te brengen.

Vloerisolatie voor een houtenvloer

Vloerisolatie

Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol MW35, glaswol of rotswol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Rotswol en minerale wol staan bekend om hun goede geluidsisolatie.

Dat komt omdat er in deze producten meer massa per m2 zit dan in normale glaswol. Ook de isolatiewaarde van rotswol en minerale wol is bijzonder goed. Dus in dit geval snijdt het mes aan twee kanten! Isolatiemateriaal (zoals PIR of EPS) is minder geschikt in combinatie met hout. Zou u dit materiaal gebruiken, dan kan het hout niet ademen en hierdoor krijgt u mogelijk vochtproblemen (zoals schimmel). Wilt u persé met PIR of EPS uw houten vloer isoleren? In sommige gevallen is dit mogelijk, bijvoorbeeld in combinatie met een folie. Laat onze experts u adviseren! Bel 0316-330365. 

Bovenvloerse isolatie

Soms is het niet mogelijk om vanuit de kruipruimte isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld als de fundering van uw woning direct op zand is gelegd. U heeft dan namelijk geen kruipruimte. In dat geval is het isoleren van de bovenkant van de vloer de enige optie. Er wordt dan een geïsoleerde vloer bovenop de bestaande vloer gelegd. Een nadeel hiervan is dat de vloer hierdoor opgehoogd wordt. Dit zorgt ervoor dat uw plafond lager lijkt, dat deuren waarschijnlijk afgekort moeten worden en u heeft wellicht nieuwe plinten nodig. Bovenvloerse isolatie komt ook vaak voor bij garage isolatie.  Welke afwerking past het beste bij uw vloer en woonsituatie? Wilt u misschien ook vloerverwarming aanbrengen? De volgende materialen zijn wellicht interessant voor uw isolatie project: Rockfloor, PIR en XPS.

Vloerisolatie tegen vocht (bodemisolatie)

Vloerisolatie

Optrekkend vocht voelt onprettig, het kan een vieze geur met zich meebrengen en het is bovendien ongezond voor uw woonklimaat. Vocht kan niet alleen uw wooncomfort schaden, maar mogelijk zelfs de constructie van uw huis. Het is daarom verstandig om uw vloer te isoleren tegen vocht door middel van bodemisolatie, zoals isolatiechips of EPS-parels. Deze isolatiematerialen worden op de bodem van de kruipruimte geplaatst. Een laag van ca. 20 centimeter hoog kan al een hele verbetering opleveren.

De koude lucht uit de kruipruimte condenseert zodra deze in aanraking komt met de warmere lucht van binnen (die zich vlak onder de vloer bevindt). Heeft u geen bodemisolatie, dan zal de waterdamp in uw constructie trekken. Bodemisolatie zorgt ervoor dat de condensatiedruppels de onderkant van uw vloer niet bereiken, maar al eerder naar beneden vallen; terug uw kruipruimte in. Zorg bij het plaatsen van bodemisolatie ook voor voldoende ventilatie en het (eventueel) aanbrengen van een dampscherm (folie).

Vloerisolatie: kosten en baten

Het is inmiddels duidelijk dat vloerisolatie bijdraagt aan het woongenot van uw woning. Altijd pantoffels en dikke sokken dragen is niet meer nodig: de koude en vochtige lucht onder de vloer blijft in de kruipruimte waardoor uw woning warmer aanvoelt. Dat vinden niet alleen uw (warme) voeten fijn, maar ook de cv-ketel of warmtepomp. Die hoeven namelijk minder hard te stoken om uw woning warm te krijgen. Het resultaat? Een lagere energierekening!

Omdat vloerisolatie voor besparing op uw energierekening zorgt is het ook nog eens een goede investering. Uiteindelijk haalt u de kosten er namelijk uit en dat is natuurlijk geweldig! Bent u een beetje handig of kan iemand u helpen die twee rechterhanden heeft, dan bespaart u ook op installatiekosten. Omdat uw investering in dat geval lager is dan wanneer u de vloerisolatie laat plaatsen, zult u sneller rendement behalen. 

Voorbeeld: Kees heeft een gemiddelde hoekwoning waarvan hij de benedenverdieping wil isoleren. Hij wil de onderkant van zijn vloer isoleren (ongeveer 40 m2), want hij heeft uitgerekend dat hij daarmee 210 euro per jaar kan besparen. Als hij de vloerisolatie door een bedrijf laat plaatsen, dan zal hem dit ongeveer 1500 euro kosten. Kees is van plan om zelf de handen uit de mouwen te steken en daarom kijkt hij in de webshop van De Isolatieshop voor een geschikt isolatiemateriaal. Kees heeft een betonvloer met daaronder een kruipruimte. Hij kiest er daarom voor om EPS tegen de onderkant van de vloer te lijmen. Kosten? Ongeveer 650 euro, inclusief EPS en lijm. 

Prijs vloerisolatie 

Het doel van vloerisolatie in dit voorbeeld is een Rc-waarde van 3,5. We gaan uit van isolatie door middel van EPS via de kruipruimte.
Onderstaande bedragen zijn voorbeelden en aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend. 

TussenwoningHoekwoning2-onder-1-kapVrijstaande woning
Door bedrijf laten plaatsen: € 1960
Eenmalige subsidie € 500
Besparen per jaar: € 200
Door bedrijf laten plaatsen: € 2205
Eenmalige subsidie € 500
Besparen per jaar: € 210
Door bedrijf laten plaatsen: € 2695
Eenmalige subsidie € 950
Besparen per jaar: € 270
Door bedrijf laten plaatsen: € 2695
Eenmalige subsidie € 950
Besparen per jaar: € 400

Wat de exacte prijs van vloerisolatie voor u wordt is afhankelijk van uw unieke situatie. Voor welke soort isolatiemateriaal kiest u? Heeft u een kruipruimte waar vanuit u kunt isoleren? Heeft u een vochtregulerende folie nodig? Dit is allemaal zeer bepalend voor de uiteindelijke prijs van de vloerisolatie. Hoeveel u gaat besparen hangt af van de isolatiewaarde van het door u gekozen isolatiemateriaal en hoe u uw huis verwarmt: staat de verwarming vaak aan? En zo ja, hoe hoog zet u de thermostaat?


Vloerisolatie Subsidie

Subsidie op Vloerisolatie

 • Alle aanpassingen aan de vloerisolatie moeten worden aangebracht op de bestaande thermische omhulling/constructie.
 • De aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van het eerste isolatiewerk ingediend te worden.
 • Om voor subsidie vloerisolatie in aanmerking te komen, dient de plaatsing van de materialen te gebeuren via een professioneel bedrijf.

Vloerisolatie geldt als 1 isolatiemaatregel. Er is een minimum van 2 vereist om in aanmerking voor subsidie te komen. Als u van plan bent om alleen vloerisolatie aan te brengen, dan moet u om uw aanvraag compleet te maken nog een andere benodigde isolatiemaatregel aanbrengen, zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Dus naast vloerisolatie: denk ook aan dakisolatie, of muurisolatie om aan de 2 vereiste maatregelen te voldoen.

Subsidievereisten vloerisolatie:

 • Subsidiebedrag per m² : € 7
 • Minimaal benodigde m² : 25
 • Maximaal m² : 130
 • Minimale Rd-waarde [m 2 K/W] : 3,5
Vloerisolatie Ventilatie

Ventilatie na Vloerisolatie

Ventilatie is een zeer belangrijk aspect van vloerisolatie. Zorgen voor een goede ventilatie van de kruipruimte na plaatsing van isolatiemateriaal verkleint de kans op gasophoping die optreedt wanneer de kruipruimte volledig is afgesloten.

Goede isolatiespecialisten zorgen er altijd voor dat de kruipruimte niet hermetisch wordt afgesloten door de ventilatieroosters niet te laten blokkeren door het materiaal. Deze regel geldt zowel voor houten vloeren als voor betonnen vloeren.

Hoeveel ventilatie heeft u nodig na het aanbrengen van vloerisolatie?

 • Zorg bij betonnen vloeren voor 1 cm2 ventilatie per m2 vloeroppervlak. Indien uw constructie een gasleiding in de kruipruimte heeft zonder bekleding, dan wordt 4 cm2 per m2 geadviseerd. Voor de beste luchtstroom moeten de openingen zich op tegenoverliggende muren bevinden.
 • Voor houten vloeren is de hoeveelheid hoger. Voor houten vloeren is minimaal 4 cm2 per m2 vloer nodig. Voor de beste luchtstroom moeten de openingen zich op tegenoverliggende muren bevinden.
Vloerisolatie Bouwbesluit

Bouwbesluit en Vloerisolatie

Binnen het nieuwbouwbesluit van 1 januari 2021 heeft er een overgang plaatsgevonden van EPC naar BENG en daarnaast zijn de Rc-waarden voor thermische isolatie aangepast (hoger) voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

De nieuwe, aangepaste rekenmethode kan ertoe leiden dat er weliswaar een hogere Rc-waarde is, maar dat er niet automatisch meer vloerisolatie nodig is.

 • Voor bestaande vloerisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020 1,3 m²K/W, deze is verhoogd naar 1,4 m²K/W.
 • Voor nieuwe vloerisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020 3,5 m²K/W, deze is verhoogd tot 3,7 m²K/W.

Renovatie

Volgens het Bouwbesluit, artikel 5.6 lid 1: Als u een deel van de constructie wilt vergroten of wijzigen, is de ondergrens van de thermische isolatie Rc = 1,3 m2K/W.

Best verkocht
rating stars
Knauf Insulation
  v.a.6,46p/m2
  Op voorraad
  rating stars
  Knauf Insulation
   v.a.14,88p/m2
   Op voorraad
   Bestseller
   170 mm
   rating stars
   Knauf Insulation
    v.a.14,06p/m2
    Op voorraad
    rating stars
    Recticel
     v.a.23,30p/m2
     Op voorraad
     rating stars
     Knauf Insulation
      v.a.4,15p/m2
      Op voorraad
      becom
      Contactgegevens
      Nieuwsbrief

      Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

      © 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop