usp icons
Al 111.628 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Garage isoleren

Wil je je garage isoleren? Garage isolatie biedt meerdere voordelen. Zoals energiebesparing, het tegengaan van vocht en je kunt de garage bij je woning betrekken voor bijvoorbeeld een werk- of hobbykamer. Het isoleren van je garage is dus een slimme investering op de lange termijn. Naast bijvoorbeeld een vrijstaande enkelsteens garage isoleren is het natuurlijk ook mogelijk om de garage van een geschakelde woning te isoleren.

Wat voor Isolatie wil je?

Garage muur isoleren

Een garage gevel isoleren

Een garage muur isoleren is zowel van binnenuit als van buitenaf mogelijk. Beschik je over een enkelsteens garage? Dan kun je naast je binnenmuur ook de gevel aan de buitenkant isoleren. Het voordeel hiervan is dat je geen ruimte verliest in je garage. Hier lees je meer informatie over hoe je een gevel aan de buitenkant isoleert. Het nadeel van deze manier van isoleren is dat het een arbeidsintensief project is en relatief duur is. 

Binnenmuur van een garage isoleren

Wanneer je de binnenmuur van je garage gaat isoleren, is het nadeel dat het isolatiemateriaal ruimte wegneemt in je garage. Echter, door met PIR-platen te isoleren, kun je erg dun isoleren, maar toch een uitstekende warmte-isolatie realiseren. Wil je isoleren en afwerken in één handeling? Kies dan voor onze kant-en-klare PIR platen, zoals PIR + gipsPIR + Fermacell of PIR + OSB. PIR + Fermacell platen zijn erg geschikt voor garage muren, aangezien deze platen met een hollewandplug tot wel 50 kg kunnen dragen. Zo kun je er gemakkelijk spullen aan bevestigen. 

Wanneer je isoleert met PIR is het wel nodig om te zorgen voor ventilatie. Dit kun je doen door je garage muur te controleren op open stootvoegen. Zijn deze er niet, dan kun je deze zelf openmaken. Daarnaast is het gebruik van ventilatielatten nodig. De ventilatielatten gaan er, in combinatie met de open stootvoegen, voor zorgen dat de ruimte tussen de muur en de PIR platen wordt geventileerd (geen stilstaande lucht).

Wil je een instructievideo zien waarbij geïsoleerd wordt op bovenstaande wijze? Kijk dan naar ‘Zolder isoleren met PIR’. Hoewel de video over het isoleren van een zolder gaat is de werkwijze, volgorde en gebruik van materialen hetzelfde als bij het isoleren van de garage.  

Let op: in de video wordt niet gesproken over de centimeter afstand rondom de platen. Maar het is belangrijk dat je boven en onder de PIR platen een centimeter ruimte overhoudt!

Geschakelde garagemuur isoleren

Wanneer je een muur wilt isoleren van een garage die geschakeld is met de buren, is het belangrijk om de muur te controleren op ventilatie. Dit kan bijvoorbeeld doordat de muur is voorzien van een spouw of open stootvoegen. Ook in dit geval is het dus goed mogelijk om te isoleren met PIR-platen. Hiermee kun je zowel dun isoleren als een hoge isolatiewaarde bereiken.

Wil je isoleren en afwerken in één handeling? Kies dan voor onze kant-en-klare PIR platen, zoals PIR + gips, PIR + Fermacell of PIR + OSB. PIR + Fermacell platen zijn erg geschikt voor garage muren, aangezien deze platen met een hollewandplug tot wel 50 kg kunnen dragen. Zo kun je er gemakkelijk spullen aan bevestigen.

Wanneer je isoleert met PIR is het gebruik van ventilatielatten nodig. Wil je een instructievideo zien waarbij verder geïsoleerd wordt op bovenstaande wijze? Kijk dan naar ‘Zolder isoleren met PIR’. Hoewel de video over het isoleren van een zolder gaat is de werkwijze, volgorde en gebruik van materialen hetzelfde als bij het isoleren van een garage.

Let op: in de video wordt niet gesproken over de centimeter afstand rondom de platen. Maar het is belangrijk dat je boven en onder de PIR platen een centimeter ruimte overhoudt!

Een garagemuur grenzend aan een woning isoleren

Wanneer je de muur van een garage wilt isoleren die direct aan een woning grenst, is er geen sprake van natuurlijke ventilatie. Je kunt je binnenmuur in dat geval isoleren met een houten of stalen framework waartussen je het isolatiemateriaal, zoals glaswol, steenwol of PIR, kunt plaatsen. Het voordeel van deze manier van isoleren is dat het goedkoper is dan van buitenaf isoleren. Wel verlies je door het framework een deel van de ruimte in de garage.

Wanneer je je garage helemaal van isolatie zal voorzien, zal de temperatuur minder schommelen dan het tot nu toe zonder isolatie gedaan heeft. Dat betekent dat vochtregulerende folies in dit geval niet nodig is. Wil je weten hoe je een strakke voorzetwand kunt creëren met behulp van metal stud? Dat lees in ons stappenplan.

Keuzehulp

Heb je nog steeds twijfels over welk isolatiemateriaal je nodig hebt voor het isoleren van de muren in je garage? Maak dan gebruik van onderstaande keuzehulp en vind het perfecte isolatiemateriaal. Ook staan onze specialisten altijd voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je persoonlijk isolatieadvies te geven.

Garagevloer isoleren

Wanneer je je garagevloer wilt isoleren, kijk je eerst naar de huidige vloer. Ligt er een betonvloer, losse tegels die direct op zand zijn gelegd of heeft je garage een kruipruimte?

Isoleren via de kruipruimte is een goede optie, aangezien je geen ruimte verliest in je garage en daarnaast is het een relatief eenvoudige manier van isoleren. Hiervoor kun je het beste PIR of EPS gebruiken. Hoe je de onderkant van de vloer het beste kunt isoleren via de kruipruimte lees je hier.

Bestaat je garagevloer uit losse tegels die direct op zand zijn gelegd? Verwijder deze tegels dan en graaf de garagevloer een paar centimeter uit zodat er meer ruimte is om het isolatiemateriaal te leggen. Plaats vervolgens goed isolerende platen zoals EPS of XPS. Wil je zware spullen op de vloer zetten, zoals bijvoorbeeld motoren? Kies dan voor XPS. Dit materiaal is namelijk zeer drukvast. Voor een standaard vloer is EPS100 voldoende. Verbind tenslotte de isolatieplaten met aluminium tape, zodat er een luchtdichte laag ontstaat en een koudebrug zoveel mogelijk wordt voorkomen. Verlijmen kan ook, maar aluminiumtape is voor de vloer voldoende. Na het plaatsen van de isolatieplaten kun je de garagevloer afwerken door een betonvloer over de platen te storten.

Ligt er in je garage al een betonvloer, dan is bovenvloerse isolatie een goede optie.

Garagedak isoleren

Een garage beschikt doorgaans over een plat dak bedekt met bitumen, wat resulteert in een snelle opwarming van de ruimte. Om de garage zowel in de zomer tegen hitte als in de winter tegen kou te beschermen, is dakisolatie essentieel. Er bestaan twee opties voor het isoleren van een plat garagedak: buitenaf isoleren en van binnenuit isoleren. Hoewel van buitenaf isoleren doorgaans effectiever is, kan het vaak lastiger te realiseren zijn dan van binnenuit isoleren.

Platdak isolatie

Wanneer je je platte dak wil isoleren aan de buitenzijde, gaat dit volgens de warm-dak-methode. Dit impliceert dat het isolatiemateriaal boven op de dragende constructie van het platte dak wordt geplaatst. De isolatielaag wordt afgedekt met een beschermende of waterkerende laag. Het warme dak geniet veruit de voorkeur als het gaat om de isolatie van een plat dak. Met een warm dak is er minder kans op vochtproblemen, scheuren en uitzettingen, waardoor het dak beter bestand is tegen deze mogelijke complicaties. Daarnaast bereikt een warm dak een optimale isolatiewaarde doordat het minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen.

Isolatie van een plat dak van binnenuit is eenvoudig te realiseren met materialen zoals minerale wol, glaswol, steenwol of houtvezelisolatie. Hoe dikker je isoleert, des te beter wordt de isolatiewaarde. Vergeet niet om een geschikte folie aan te schaffen om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht. Deze methode staat bekend als het isoleren van een plat dak van binnenuit, ook wel aangeduid als een 'koud dak', omdat de isolatie direct onder de draagconstructie wordt aangebracht.

Heb je geen idee welk isolatiemateriaal jouw platte dak het beste isoleert. Maak dan gebruik van onderstaande keuzehulp en vind het perfecte isolatiemateriaal. Ook staan onze specialisten altijd voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je persoonlijk isolatieadvies te geven.

Hellend dak isolatie

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je garage beschikt over een hellend dak. Aangezien de meeste warmte verloren gaat via het dak is het verstandig om deze te isoleren. Hier lees je alles over hoe je het beste schuin dak isolatie kunt aanbrengen, zowel van binnenuit als van buitenaf.

Heb je geen idee welk isolatiemateriaal jij nodig hebt voor het isoleren van je schuine garagedak? Maak dan gebruik van onderstaande keuzehulp en vind het perfecte isolatiemateriaal. Ook staan onze specialisten altijd voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je persoonlijk isolatieadvies te geven.

Garagedeur isoleren

Ten slotte wordt het isoleren van de garagedeur vaak vergeten wanneer de garage wordt geïsoleerd. Als je garage geïsoleerd is maar de garagedeur niet, kan er nog steeds aanzienlijke warmte ontsnappen via deze deur tijdens koudere maanden, terwijl er in de zomermaanden veel warmte naar binnen kan komen. Doordat deuren regelmatig open en dicht gaan, ontstaat er altijd ruimte tussen de deur en het kozijn. Hierdoor kunnen garagedeuren fungeren als koudebruggen, waardoor veel warmte en/of kou kan ontsnappen.

Niet elke garagedeur kan worden geïsoleerd, en het gebruik van dikke isolatieplaten is daarom niet altijd praktisch, aangezien de deur nog steeds normaal moet kunnen openen en sluiten. Het isoleren van een garagedeur kan ook complex zijn als er een elektronisch openingsmechanisme aanwezig is. Over het algemeen kunnen kanteldeuren die handmatig te openen zijn, het beste worden geïsoleerd. Bij het isoleren van de garagedeur is het daarom belangrijk om te bepalen hoe dik de isolatie kan zijn en waar geen isolatiemateriaal kan worden aangebracht zonder de normale werking van de deur te belemmeren. Een dun isolatiemateriaal aanbrengen aan de binnenkant van de garagedeur, zoals PIR of EPS is daarom een goede optie.

Heb je advies op maat nodig voor het isoleren van jouw garagedeur? Onze specialisten staan altijd voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Heeft garage isoleren zin?

Het isoleren van een garage kan zeker zinvol zijn. Dat ligt er ook aan waar je de garage voor wilt gebruiken. Als de garage aan de woning is bevestigd, kan een goed geïsoleerde garage bijdragen aan de algemene energie-efficiëntie van het huis. Dit kan de verwarmings- en koelingskosten van de hele woning verminderen. Daarnaast kan het zorgen voor meer woonruimte, comfort en de bescherming van bezittingen.

Hoe isoleer je een garage?

Wanneer je de isolatie van je garage goed aan wilt pakken, is het belangrijk om niet alleen de muren, de vloer en het dak, maar ook de garagedeur te isoleren.

Wat kost het om een garage te isoleren?

De prijs van het isoleren van een garage kan nogal verschillen. De totale kosten hangen onder andere af van wat je precies wilt isoleren (garagevloer, garagedak), welke isolatiematerialen je gebruikt, of je de isolatieklus zelf wil uitvoeren of laat uitbesteden of dat je subsidie krijgt. Voor een persoonlijk advies of meer informatie kun je altijd contact opnemen met onze isolatiespecialisten.

Welke isolatie heb ik nodig voor mijn garage?

Welk isolatiemateriaal je nodig hebt is erg afhankelijk van welk onderdeel van je garage je precies wilt isoleren. Voor een persoonlijk advies of meer informatie kun je altijd contact opnemen met onze isolatiespecialisten.

becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop