Al 106.146 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Koudebrug

Leestijd: 4 min

Een koudebrug (ook wel thermische brug) is een zwakke plek in de isolatie. Op deze punten wordt de thermische isolatie namelijk onderbroken. Dit is niet wenselijk, omdat er in deze gevallen warmte verloren gaat en er condensatie kan ontstaan. Condensatie kan er op haar beurt weer voor zorgen dat het isolatiemateriaal wordt aangetast en de isolerende werking afneemt. Reden genoeg om koudebrug te vermijden én te verhelpen. Lees hier meer over koudebrug:

Het ontstaan van een koudebrug

Koudebruggen ontstaan voornamelijk bij de plaatsing van isolatiemateriaal. Zo kan er een koudebrug ontstaan als het isolatiemateriaal onderling niet goed aansluit. Deze kieren zorgen ervoor dat de warmte verloren kan gaan. Ook leidingen of andere opbrekingen die door de isolatie heen lopen, kunnen voor koudebruggen zorgen. Zeker als het isolatiemateriaal op deze plekken niet goed aansluit. Daarnaast kunnen de aansluitingen tussen bijvoorbeeld vloer- en muurisolatie of tussen isolatiemateriaal en kozijnen voor een koudebrug zorgen. Vervuiling is een andere manier waardoor een koudebrug kan ontstaan. Een goed voorbeeld is de spouwmuur; vervuiling ontstaat hierbij vaak door gevallen specie of ander puin, welke dus een koudebrug kan veroorzaken. Een goede aansluiting, goede afdichting en een schoon oppervlak zijn dus van groot belang om koudebruggen in de isolatie te voorkomen.

De gevolgen van een koudebrug

Het grootste gevolg is dat er via een koudebrug plaatselijk onnodig warmte verloren gaat. Doordat er warmte verloren gaat, moet u harder stoken om uw huis op temperatuur te houden. Met als logisch gevolg dat de energierekening flink op zal lopen. 

Daarnaast geeft een koudebrug condens de mogelijkheid om in het isolatiemateriaal te trekken. Deze condensatie ontstaat doordat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme lucht van binnen. Wanneer de condensatie in het isolatiemateriaal trekt, wordt het materiaal aangetast. Hierdoor neemt de isolerende werking aanzienlijk af en kunnen er ook schimmelplekken ontstaan. 

Het herkennen van een koudebrug

Een koudebrug in uw isolatie kunt u gemakkelijk zelf herkennen. Als u met uw hand over het isolatiemateriaal wrijft en verschil in temperatuur voelt op bepaalde punten, is er sprake van een koudebrug.

Is hout een koudebrug? Wanneer u bijvoorbeeld een schuin dak van binnenuit isoleert door isolatiemateriaal tussen de balken te plaatsen (en de balken zelf hebben geen isolerende laag) dan is het hout een koudebrug. Een voordeel is dat hout slecht warmte geleid. In de praktijk zult u hier daarom weinig van merken. Wanneer u het dak van buitenaf zou isoleren, heeft u minder kans op een koudebrug, omdat in dat geval het complete dak als één homogene laag geïsoleerd is. Bij van binnenuit isoleren kunt u besluiten om de balken ook van isolatie te voorzien. 

Koudebruggen die al wat langer aanwezig zijn, kunnen het isolatiemateriaal al aangetast hebben. In dat geval herkent u een koudebrug aan vochtplekken. Deze vochtplekken zullen uiteindelijk tot schimmelplekken leiden welke niet alleen schadelijk zijn voor uw isolatie, maar ook voor uw gezondheid.  

Is het isolatiemateriaal wat lastiger te bereiken? Dan kunt u mogelijke koudebruggen opzoeken met een warmte- of infraroodcamera. 

Het voorkomen en verhelpen van een koudebrug

Koudebruggen zijn veelal te voorkomen als bij de plaatsing van het materiaal goed gecontroleerd wordt of de isolatie goed aansluit. Om een goede aansluiting te garanderen, is het verstandig om de naden tussen verschillende platen af te tapen. Ook kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van PIR platen met een sponning of tand-groef-verbinding. Deze verbindingsvormen zorgen er voor dat platen naadloos aansluiten. De naden dienen echter nog wel afgetaped te worden voor een optimale, isolerende werking.

Koudebruggen kunnen ook voorkomen worden tijdens de ontwerpfase. Door in deze fase al mee te nemen dat een draagvloer bijvoorbeeld niet tot aan het spouwblad gestort mag worden, kunnen een hoop problemen voorkomen worden. Het later verhelpen van koudebruggen is namelijk lang niet altijd eenvoudig. 

Heeft u een koudebrug helaas niet kunnen voorkomen, maar weet u wel waar deze zich bevindt? Dan kunt u hier wat aan doen door extra isolatiemateriaal of tape aan te brengen. Helaas is het vaak het geval dat de exacte plek niet bepaald kan worden of dat deze moeilijk te bereiken is. Bij gevels wordt in zulke gevallen vaak aangeraden om een isolatielaag langs de buitenkant aan te brengen. Dit is echter niet goedkoop en wordt daarom vaak pas gedaan als er een grotere renovatie gepland staat. 


Heeft u nog andere vragen over koudebruggen? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.


De Isolatieshop B.V.
03-03-21
becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop