Toon prijzen
Excl. btw

Geluidsisolatie

Leestijd: 12 min

Wilt u meer rust en stilte creëren in uw werk of woonruimte. Kies dan voor isolatiemateriaal met sterke geluidsisolerende eigenschappen.
Ons assortiment bestaat uit verschillende geluidsisolerende materialen die geschikt zijn om uw muur, plafond of vloer te isoleren tegen lucht en contactgeluid. Om de isolatiematerialen te verwerken zijn er geen speciale gereedschappen nodig.

muur-Isolatie

vloer-Isolatie

plafond-Isolatie

plafond-Isolatie

Wat is Geluidsisolatie?

Geluidsisolatie voorkomt dat geluid wordt overgedragen door trillingen, contactgeluid en luchtgeluid. Ook de akoestiek in een ruimte wordt verbeterd dankzij geluidsisolatie. Door uw kamers te isoleren met geluidsisolerende materialen, wordt voorkomen dat geluid van buitenaf binnenkomt en geluid van binnenuit naar buiten gaat. Dit proces wordt vaak akoestische isolatie genoemd wanneer het op kamers wordt toegepast. Geluidsisolatie is nodig als u last heeft van lawaai van buren of als u wilt voorkomen dat anderen last hebben van het door u geproduceerde geluid.

Soorten Geluidsvervuiling

1) Luchtgeluid: De oorsprong van de geluidstrillingen ligt in de buitenlucht en daarom is het geluid tot op zekere hoogte al geabsorbeerd door omringende materialen. Voorbeelden: auto's, motorfietsen, televisie en radio.

2) Impactgeluid: De oorsprong van het geluid is in direct contact met de vloer, de muur, het plafond of een ander deel van de constructie dat de trillingen voortplant, waardoor het gemakkelijk door alle bevestigde objecten kan reizen. Voorbeelden: voetstappen, glijdende / vallende voorwerpen, zware voertuigen

Geluidsisolatie: Materialen en Toepassingen

Geluidisolatie materialen bestaan uit vier verschillende soorten akoestische isolatie:

  • Ten eerste zijn er geluidsisolerende materialen, die werken door het geluid daadwerkelijk te blokkeren. Dit blokkeerproces is te danken aan het feit dat de isolatieplaten zwaar zijn. De basisregel is hoe meer massa - hoe beter de geluidsisolatieplaat presteert.
  • Ten tweede zijn er geluidsabsorberende materialen die zijn ontworpen om de akoestiek in een ruimte aanzienlijk te verbeteren. Het resultaat hiervan is om de echo te verminderen en een minder hol klinkende kamer te creëren.
  • Het derde type geluidsisolatie zijn trillingsisolerende materialen die voorkomen dat veel soorten trillingen zich binnen een constructie voortbewegen. De constructie van zwevende vloeren of voortzetwanden zijn voorbeelden van trillingsisolerende materialen.
  • Het vierde type geluidsisolatie zijn anti-dreunmaterialen in de vorm van platen. Deze worden toegepast op metalen oppervlakken zoals aluminium of andere materialen die dit soort trillingen voortplanten.

Soorten Geluidsisolatie

Hieronder laten wij zien welke soorten isolatiemateriaal uit ons assortiment geschikt zijn voor geluidsisolatie. Van ons complete gamma isolatiemateriaal verkopen wij rotswol het meest voor geluidsisolatie. Rotswol heeft als voordeel dat het tegelijkertijd geluidsisolatie en warmte isolatie biedt. Binnen ons assortiment rotswol hebben wij tientallen producten in onze webshop waaruit u kunt kiezen. Bekijk hier al onze rotswol.

MioFoam  is een mooi product voor akoestische isolatie in een kleine ruimte, zoals een muziekstudio. MioFoam is een perfecte vervanging voor eierdozen als geluidsisolatie, omdat het geluid beter absorbeert dan eierdozen en heel eenvoudig tegen de muur of plafond aan te brengen is.

Een ander product dat geluidsoverdracht verminderd en geluid absorbeert is Silentwall van Recticel. Silentwall wordt platen veel toegepast om de akoestiek van kantoren, klaslokalen, studio’s en vergaderruimtes te verbeteren.

Daarnaast is er ook nog houtvezelisolatie. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal dat een enorm goede geluidsisolerende werking heeft. Dit isolatiemateriaal wordt meestal gekozen door klanten die zowel geluidsisolerend als ecologisch willen werken.

Hebben uw buren last van geluid dat u maakt? Of heeft u last van het geluid van uw buren? Geluidsoverlast is frustrerend en de frustratie slaat vaak om in onbegrip en irritatie. Gelukkig kunt u iets aan geluidsoverlast doen. Poreuze oppervlakken absorberen meer geluid (vooral hoge tonen) dan harde (niet poreuze) oppervlakken. Een voorbeeld van deze poreuze isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld rotswol, glaswol, minerale wol of houtvezel. Rotswol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol. Ook houtvezelisolatie blinkt uit in geluidsabsorptie.

Wist u dat … rotswol een open en poreuze structuur heeft? Hierdoor is rotswol effectief in het absorberen van geluid. Denk hierbij aan akoestiek in een kamer, maar ook om geluid van buren of om geluid van verkeer tegen te gaan.

Uit tests van Rockwool is gebleken dat omwonenden van een vliegveld merkten dat het geluidsniveau binnenshuis met 40% daalde nadat hun dak met Rockwool dakisolatie was bekleed. (Dit is slechts een voorbeeld. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.)

Waar heeft u geluidsisolatie voor nodig?

U kunt geluidsisolatie nodig hebben om uw eigen geproduceerde geluid te verminderen, maar ook om geluidsoverlast van buren tegen te gaan. In het laatste geval is het van belang dat u weet waar de overlast vandaan komt. Zo kan dit van de buren die direct naast u wonen afkomen, maar ook van onder- en/of bovenburen. In onderstaande lijst vindt u een overzicht waar geluidsisolatie kan worden toegepast.

muur-Isolatie

vloer-Isolatie

plafond-Isolatie

plafond-Isolatie

Geluidsoverlast bovenburen

Heeft u last van geluid van de bovenburen? Bijvoorbeeld het geluid van voetstappen, het schuiven van stoelen, muziek of andere geluiden? Geluidsoverlast komt vaak voor in appartementen en oudere woningen, maar zelfs in nieuwbouwwoningen met een ankerloze spouwmuur komt het regelmatig voor dat bewoners last hebben van elkaars (contact)geluid.

Geluidsisolatie is zeer belangrijk om contactgeluid te voorkomen. Het beste is om al tijdens de bouw rekening te houden met geluidsisolatie, maar het ook mogelijk om achteraf uw woning tegen geluid te isoleren. 

Het lastige aan het verminderen van contactgeluid van (boven)buren is dat het geluid geproduceerd wordt in een ruimte die niet van u is. Het meest ideale is wanneer het mogelijk is om de woning van uw buren tegen contactgeluid te isoleren, maar helaas is dit in de meeste gevallen geen optie. Een alternatief is daarom om uw eigen woning tegen het contactgeluid te beschermen.

Heeft u last van uw bovenburen, dan is het logisch om het plafond te isoleren. Bij de onderburen focust u zich op vloerisolatie. Geluidsoverlast van buren links en rechts wordt verminderd door de muren te isoleren middels een voorzetwand. Houd er rekening mee dat geluid van bijvoorbeeld de bovenburen niet alleen via het plafond, maar ook via de muren links en rechts doorgegeven kan worden. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van Fermacell-platen (voorzien van een laagje rotswol, houtvezel of vilt) of Rockwool vloerplaten (voor het creëren van zwevende vloeren). Hiermee wordt de connectie tussen vloer en muren ontkoppeld, waardoor trillingen niet meer doorgegeven worden en contactgeluid wordt voorkomen. Kijk ook eens bij de geluidsabsorberende Miofoam en de ontdek de mogelijkheden van deze geluidsisolatieplaten.

Geluidsisolatie plafond

Kort door de bocht: voor het isoleren van een plafond in verband met geluidsisolatie maakt u een verlaagd plafond en vult u deze met rotswol of glaswol. Het liefst kiest u voor een zo dik mogelijke massa isolatiemateriaal. Zorg dat u het houten frame niet in contact brengt met de muren, anders wordt het geluid alsnog via de muren doorgegeven.

De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van: 

  1. De ruimte 
    U wilt misschien het liefste een laag van 20 centimeter rotswol aan uw plafond bevestigen om het lawaai van de bovenburen tegen te gaan, maar dat betekent ook dat het plafond 20 cm (+ frame en afwerking) lager wordt. Heeft u daar ruimte voor? Wilt u daar de ruimte voor gebruiken? Dat is een afweging die u moet maken.
  2. De voorzetwand 
    Gaat u zelf een houtenframe maken om het isolatiemateriaal in te verwerken, dan bent u niet gebonden aan een bepaalde dikte isolatiemateriaal. Dat wil zeggen: als u 20 cm dikke platen rotswol wilt gebruiken, dan kunt u daar rekening mee houden tijdens het maken van het frame.
    Kiest u echter voor een kant-en-klaar systeem van metaal, dan bent u gebonden aan de breedte van de stalen staanders. Meestal past hier een plaat isolatiemateriaal tussen van ongeveer 7 of 10 cm.
  3. De mate van geluidsisolatie 
    Als de geluidsoverlast te overzien is dan kiest u automatisch voor een dunnere plaat isolatiemateriaal dan wanneer u specifiek isoleert in verband met geluidsoverlast (in dat geval kunt u beter voor een zo dik mogelijke plaat rotswol kiezen). 

Geluid van buren links en/of rechts

Buren die lawaai maken?
U wilt in dat geval waarschijnlijk geluidsisolatie plaatsen om contactgeluid  of muziek te dempen. Het zou ook kunnen dat u een ruimte, zoals een audiokamer, thuisbioscoop, muziekstudio of oefenruimte geluidsdicht wilt maken. 

De meest eenvoudige manier om geluidsoverlast te reduceren is het aanbrengen van een voorzetwand en deze vullen met een zo dik mogelijke hoeveelheid rotswol. Rotswol absorbeert geluid goed en des te dikker de rotswol (meer massa) des te beter wordt geluid tegengehouden. Alle wolsoorten in ons assortiment (zoals rotswol) hebben de eigenschap om luchtgeluid op te vangen. Geluid wordt echter niet alleen doorgegeven door luchtgeluid. Ook contactgeluid is een belangrijke reden voor geluidsoverlast. Voetstappen en bastonen in muziek bijvoorbeeld zijn enkele geluiden die zich door trillingen verplaatsen. 

Box-in-box constructie / kooiconstructie
Bij geluidsoverlast door contactgeluid of als u bijvoorbeeld een muziekstudio wilt bouwen, is het aanbrengen van een box-in-box constructie meestal de beste oplossing. Dit is een soort kooiconstructie die los staat van de bestaande muren. Doordat de geluidstrillingen die de buren produceren buiten de kooiconstructie gehouden worden, krijgt de woning een optimale geluidsisolatie. 

Het nadeel van een box-in-box constructie is dat dit ten koste gaat van de ruimte. Zowel van de muren als van het plafond wordt ruimte ingeleverd. Om de geluidsgolven te absorberen is het belangrijk om tussen de bestaande muren en de nieuwe kooi-constructie genoeg isolatiemateriaal te plaatsen. Rotswol is een goede keuze, maar ook Miofoam geluidsisolerende platen zijn geschikt.

Het is ook mogelijk om contactgeluid aan te pakken door alleen de vloer van isolatie te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld met de vloerplaten van Fermacell. Deze zijn al aan de onderzijde van de plaat voorzien van een laagje isolatie; zoals rotswol, houtvezel of vilt. Gebruik bij het leggen van deze vloerplaten een isolatieplint, zodat het contact met de muur voorkomen wordt. 

>> Voorbeeld bekijken van een box-in-box? Bekijk ons project voor een muziekstudio

Geluid van onderburen

Uw buren hebben geklaagd over contactgeluid. Ze horen bijvoorbeeld het geluid van uw voetstappen, schuivende keukenstoelen of wanneer er iets op de vloer valt. Andersom heeft u waarschijnlijk ook last van uw onderburen. In dit geval zal een zwevende vloer uitkomst bieden. Een zwevende vloer is ontkoppeld van de bestaande vloer. Het ontkoppelen vindt plaats door middel van isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat trillingen worden onderbroken, waardoor ongewenst geluid verminderd wordt.

Wilt u een contactloze vloer leggen? Het isolatiemateriaal dat u kunt gebruiken voor het isoleren van contactgeluid van een vloer is bijvoorbeeld RockFloor Solid (vloerplaat 504). Ook de RockFloor Base (vloerplaat 501) is geschikt. De vloerplaten zijn ideaal voor het voorkomen van contactgeluid en verbeteren daarnaast ook de warmte-isolatie van uw vloer. 

Ook Fermacell gipsvezelplaten zijn een optie, want Fermacell heeft vloerplaten in het assortiment die voorzien zijn van een isolatielaag met een gipsvezelplaat als toplaag. De gipsvezelplaten zijn niet gemaakt van gips, maar van gipsvezel. Dit is een sterker materiaal dan de standaard gipsplaten. Het materiaal is zwaarder dan gipskarton en ook veel sterker. Met gebruik van de juiste plug is een gipsvezelplaat belastbaar tot 50kg. Naar de Fermacell productpagina.

Let erop dat u tijdens het leggen van vloerplaten contact met muren en leidingen vermijdt. Dit is belangrijk, omdat geluidstrillingen via muren en leidingwerk alsnog uw buren kunnen bereiken en de geluidsoverlast zal blijven. Laat daarom een ruimte van 1 centimeter tussen de muur, leidingen en de zwevende vloer. Deze ruimte vult u eenvoudig op met Fermacell randstroken. Deze randstroken hebben een breedte van 1 centimeter en een hoogte van 3 centimeter. De 3 centimeter hoogte is dezelfde maat als de Rockfloor platen. Hierdoor hoeft u de plintstroken niet op maat te snijden. Uiteindelijk ziet u niets van deze randstroken terug, omdat u de plint voor de eindvloer (zoals een laminaatvloer) over de randstroken legt. Meer weten over het isoleren van contactgeluid ten behoeve van uw specifieke situatie? Vraag onze experts op 0316-330365 


Isoleren tegen geluid van buiten

Wilt u een buitenmuur isoleren tegen geluid dat van buiten komt? Er zijn dan twee opties: van buitenaf of van binnenuit isoleren. 

Muur isoleren van buitenaf

Houd bij het isoleren van de buitenmuur rekening met een ingrijpende isolatie-klus. Het moeilijke van het isoleren van een buitengevel is het naadloos laten aansluiten van het isolatiemateriaal aan de bovenzijde van de woning en de aansluiting van de dakgoot, zodat deze waterdicht is. Massa is belangrijk bij het isoleren van de buitenmuur, want des te groter de massa, des te beter de geluidsisolatie. Het voordeel van isoleren van buitenaf is dat (als het isoleren nauwkeurig wordt uitgevoerd) er geen koudebruggen in de isolatielaag aanwezig zijn. Hiermee wordt de maximale isolatiewaarde van het isolatiemateriaal gehaald.

Muur isoleren van binnenuit

Het isoleren van een muur van binnenuit is minder drastisch dan van buitenaf isoleren. Het nadeel van isoleren van binnenuit is dat er meer kans is op een koudebrug. Wij adviseren daarom om heel nauwkeurig te werken en zoveel mogelijk luchtdicht te isoleren. Bij het isoleren van binnenuit wordt een buitenmuur per ruimte aangepakt. Grenst de buitenmuur van uw woning bijvoorbeeld aan uw woonkamer? En heeft u daarom last van geluid van buitenaf wanneer u in de woonkamer zit? Dan is het interessant om deze buitenmuur te isoleren. Waarschijnlijk kunnen de kamers op bovenliggende verdiepingen die aan dezelfde buitenmuur grenzen ook wel geluidsisolatie gebruiken. Meestal wordt bij het isoleren van een buitenmuur van binnenuit gebruik gemaakt van een voorzetwand, bijvoorbeeld door middel van Metal Stud. Isolatiemateriaal met een hoge massa, zoals minerale wolAcoustifit of RockSonoBase lenen zich uitstekend voor geluidsisolatie. 

 

Wat kunt u verder tegen geluid van buiten doen?

Verder zijn er een paar andere zaken die u kunt controleren voor het verminderen van geluid van buiten:

  1. Zijn de ramen voorzien van dubbel- of driedubbelglas?
  2. Controleer ook of de geluidsoverlast misschien door luchtgeluid veroorzaakt wordt. Luchtgeluid vindt z’n weg bijvoorbeeld via kieren, gaten of ventilatieschachten. Door het dichten of het isoleren hiervan voorkomt u al een hoop geluidsoverlast. 

Wilt u uw buitenmuur met pir isolatie isoleren? PIR biedt een hele lage geluidsisolatie, maar een hoge warmteisolatie. Als het u om geluidsisolatie gaat kunt u daarom beter niet met pir isoleren, maar voor bijvoorbeeld rotswol of minerale wol.


TIP!

Laat de glaswol of rotswol in de verpakking en zaag de wol op maat wanneer deze nog op de rol en in de verpakking zit. Dit maakt het op maat zagen vele malen makkelijker en sneller!


Wat kost geluidsisolatie?

De prijs van (geluids) isolatie verschilt per project. Afhankelijk van de materialen die u nodig heeft en de grootte van uw project stijgen of dalen de kosten. Zo goedkoop mogelijk isoleren? Kijk dan bij ons B-keus en outlet isolatiemateriaal. Hiermee bespaart u tot -70% op de normale kosten.

De totale kosten van een voorzetwand (rotswol en panlatten) ligt tussen de €350 en €500 euro. We gaan hier uit van 200 mm dikke rotswol. Dit kan goedkoper wanneer u voor een dunnere plaat rotswol kiest of wanneer u koopt in ons B-keus of outlet assortiment. Maakt uw voorzetwand deel uit van een groter isolatie-project en bent u van plan meer in onze webshop te kopen? Neem dan contact op met onze afdeling Verkoop en vraag om een offerte. Ook hiermee zou u kunnen besparen. 

Akoestiek verbeteren

Massa is belangrijk als het om sonische isolatie gaat. Des te dikker het geluiddempend materiaal (de massa) des te beter wordt de akoestische isolatie. Heeft u problemen met de akoestiek in uw ruimte? In dat geval kunt u ervoor kiezen om met isolatiemateriaal zoals glaswol of rotswol de hinderlijke geluidsgolven op te vangen.

  1. Miofoam geluidsisolatie platen hebben naast thermische ook uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen. De geluidsisolatie platen worden veel toegepast om de akoestiek van kantoren, klaslokalen, studio’s en vergaderruimtes te verbeteren. 
  2. Gipsvezelplaten van Fermacell zijn geluidsisolerend en daarom zijn de Fermacell platen een goede keuze om de akoestisch te verbeteren. De Fermacell gipsvezelplaten zijn bij ons leverbaar in de diktes 10 mm en 12,5 mm.
  3. Rotswol is een isolatiemateriaal dat ook voor geluidsisolatie zeer geschikt is. De geluidsisolerende en geluidsabsorberende eigenschappen van rotswol verbeteren de akoestiek in een ruimte. Zo kan ongewenst geluid binnen- of buitengesloten worden.

Galm tegengaan met Fermacell

Een andere optie voor het verbeteren van akoestiek is om gipsvezelplaten van Fermacell te gebruiken. Deze isolatieplaten zijn geluidsisolerend en daarom zijn de Fermacell platen een goede keuze om de akoestisch te verbeteren. 

Bovendien zijn de Fermacell platen brandwerend, stootvast, extreem belastbaar en  geluidswerend. In het geval van geluidsisolatie, akoestiek en galm is de geluidswerende eigenschap uiteraard het meest belangrijk.

De Fermacell gipsvezelplaten in onze webshop hebben een uitstekende geluidsisolatie en helpen de akoestiek te verbeteren. Deze Fermacell gipsvezelplaten zijn bij ons leverbaar in de diktes 10 mm en 12,5 mm.


Tip:

Rotswol gebruiken om de akoestiek in een ruimte te verbeteren is zeker aan te raden, maar een kaal stuk rotswol ziet er natuurlijk niet erg aantrekkelijk uit. Een praktische toepassing is om rotswol, door middel van een frame, achter een canvas of fotopaneel te plaatsen. Het fotodoek of canvas laat geluidsgolven door, maar door de platen glas- en rotswol wordt het geluid alsnog opgenomen.

Hang het canvas aan uw muur, plafond of tegen een schuin dak. Afhankelijk van uw ‘akoestiek probleem’ bepaalt u zelf waar u een canvas plaatst en op welke plek. Heeft u niet aan één canvas genoeg? Dan maakt u eenvoudig en voordelig nog een akoestiek canvas.

Glaswol Rol Isolatie
De Isolatieshop B.V.
16-03-21