Houtvezel
Kiezen voor houtvezelisolatie betekent werken met een hoogwaardig, milieuvriendelijk en multifunctioneel product. Houtvezel biedt naast uitstekende thermische- en geluidsisolatie ook bijzonder goede ventilerende en luchtzuiverende eigenschappen. De Pavaflex platen van Pavatex zijn flexibel en goed te klemmen. Voor onderdaken en geventileerde gevels zijn de Pavatex Isolair ideaal. Pavatex Pavatherm is een drukvaste, multifunctionele plaat. Pavatex Pavaferm en Pavacoustic zijn speciaal ontwikkeld om (contact)geluiden tegen te gaan. Lees hieronder meer over houtvezelplaten.
Houtvezelisolatie is een vorm van cellulose-isolatie dat in dezelfde lijn ligt als papierisolatie of papiervlokkenisolatie. De luchtkamers in de houtvezelplaten en de cellulose houden warmte vast en zorgen hiermee voor thermische-isolatie. Dankzij de ademende structuur van de houtvezel zijn de houtvezelplaten bovendien ideaal voor de regeling van vochtigheid van de binnenlucht naar de buitenlucht.
De fabriek van Pavatex is gevestigd in Frankrijk (Golbey). Voor het produceren van de Pavatex platen wordt gebruik gemaakt van houtsnippers. De houtsnippers komen van de naastgelegen houtzagerij. De houtzagerij maakt op hun beurt gebruik van de duurzame bosbouw.
Nadat het zaagafval (houtsnippers) van de houtzagerij wordt afgeleverd bij de Pavatex fabriek worden de houtsnippers gestoomd. Daarna worden de vezels uit de snippers geschraapt. Vervolgens wordt dat materiaal samengeperst tot plaatmateriaal. Binnen 45 minuten is een houtkrul een isolatieplaat geworden.
Circulaire productie houtvezelplaat
Wordt er een fout gemaakt tijdens de productie (de plaat is bijvoorbeeld te dik of te dun uitgevallen) dan gaat de plaat terug het productieproces in en wordt het materiaal opnieuw gebruikt. Dit kan tot 10x opnieuw gedaan worden. Daardoor is er geen verlies in materiaal.
Het circulaire karakter van de houtvezelplaten komt ook naar voren in de reiniging van de houtsnippers. Zoals we al eerder vertelden worden de houtsnippers met stoom schoongemaakt. De stoom om de houtsnippers te reinigen komt van de naastgelegen papierfabriek. Net als Pavatex maakt deze papierfabriek gebruik van het restafval van de naastgelegen houtzagerij, alleen maken zij er krantenpapier van. Het koelwater dat de papierfabriek gebruikt, wordt door de Pavatex-fabriek gebruikt voor het stomen (reinigen) van de houtsnippers.
Door al deze samenwerkingen (en het hergebruik van ‘mislukte’ houtvezelplaten) is de fabriek energieneutraal te noemen. Dit past uitstekend bij het milieubewuste imago van Pavatex. Voor het binden van de houtvezelplaten wordt een kleine hoeveelheid bindmiddel gebruikt, maar desondanks zijn de platen wel biologisch afbreekbaar.
Met houtvezelisolatie heb je niet alleen de zekerheid van een uitermate goede thermische isolatie, maar het product heeft ook een neutraliserende werking. Bomen zetten broeikasgas om in zuurstof door koolstof op te slaan. Ze neutraliseren daarmee het broeikaseffect. Ondanks dat de bomen tot houtvezel zijn verwerkt blijft de koolstofopslag in de houtvezel actief. Dit resulteert in een gezond woonklimaat.
Waarom kiezen voor Pavatex?
De meeste klanten die kiezen voor Pavatex hebben duurzaamheid (en milieuvriendelijkheid) hoog in het vaandel staan. Toch is duurzaamheid niet de enige reden om voor Pavatex te kiezen. De structuur van de vezels is namelijk dusdanig uniek dat de houtvezelplaten enkele buitengewone eigenschappen hebben.
Pavatex houtvezelplaten maken gebruik van de holle structuur van de houtvezels. Glaswol en steenwol daarentegen hebben dichte vezels. Hierdoor wordt glaswol en steenwol in de meeste gevallen gecombineerd met een dampscherm, zodat ze beschermd zijn tegen waterdamp.
De houtvezelplaten van Pavatex hebben geen dampscherm nodig. Het is hierbij van belang dat de dampremming aan de warme kant groter is dan aan de koude kant van de constructie. Dat betekent dat aan de koude kant de Pavatex de mogelijkheid moet hebben om water te verdampen. De koude kant mag daarom geen dampdichte structuur bevatten zoals bitumen, EPDM of bijvoorbeeld een dampdichte verf. Dat er geen dampscherm nodig is maakt de houtvezelplaten ook zeer geschikt voor voorzetwand isolatie, scheidingswand isolatie en houten vloer isolatie.
Houtvezelplaten in combinatie met houtskeletbouw
Wil je houtskeletbouw isoleren? Dan zijn de platen van Pavatex een goede keuze. Woningen die van hout gemaakt zijn hebben een dampopen structuur en vragen daarom automatisch om een ademend isolatiemateriaal. Een groot voordeel van het isoleren van houtskeletbouw met houtvezelplaten is dat er geen dampscherm nodig is.
Een uitzondering op deze regel is wanneer je een schuin dak met Pavatex isoleert. In dat geval adviseren we om ook een folie te gebruiken. Dat is uitermate belangrijk, zeker wanneer er in de ruimte vocht wordt geproduceerd, bijvoorbeeld omdat er een sauna of badkamer aanwezig is. Wil je zeker zijn dat je de juiste folie gebruikt? Vraag dan onze experts om advies. Zij zitten klaar om je vragen te beantwoorden.
Warmteafgifte
Stel, de zon schijnt de hele dag op je dak. Het dak warmt op en ook het isolatiemateriaal onder je dak begint in temperatuur te stijgen. Op den duur zal het isolatiemateriaal warmte aan de binnenkant van je woning afgeven en dus stijgt de temperatuur in huis.
De massa van het isolatiemateriaal is daarom erg belangrijk, want des te meer massa een isolatiemateriaal heeft, des te meer warmte er opgeslagen kan worden en des te langer het duurt voordat de warmte door het isolatiemateriaal is doorgedrongen. In het geval van de houtvezelplaat is de holle structuur van de houtvezel ook van belang. Een houtvezelplaat kan dankzij de holle structuur enorm veel warmte bufferen.
De houtvezelplaat PAVAFLEX (een flexibele isolatieplaat) heeft een dichtheid van 50 kg/m3. Ter vergelijking: RockSono Base (een lichte en veerkrachtige steenwolplaat) bevat ca. 35 kg/m3 en PIR slechts 32 kg per m3. Houtvezel bevat dus veel meer massa dan andere soorten isolatiemateriaal. Dankzij het gewicht (het volume) in combinatie met de holle vezelstructuur van de plaat, duurt het langer voordat de warmte afgegeven wordt. Er vindt een zogenaamde faseverschuiving in warmte plaats. In vergelijking met andere isolatiematerialen duurt het met Pavatex platen veel langer voordat de warmte wordt afgegeven. Er is ongeveer 6 uur nodig voordat de warmte in de houtvezelplaten opgenomen is. Tegen de tijd dat de warmte afgegeven wordt aan de woning, is het nacht en koelt de plaat weer af. De warmte krijgt hierdoor geen kans om de woning op te warmen. Hierdoor blijft het in huis lekker koel. Ter vergelijking: bij een PIR plaat duurt het ongeveer een uur voordat de plaat warmte doorgeeft. Volgens fabrikant Pavatex is het gevolg dat het in de zomer ongeveer 6 á 7 graden celsius koeler is in huis dan de buiten temperatuur.
Geluidsisolatie
Een ander voordeel van Pavatex isolatie is de geluidsreductie van het materiaal. Net zoals bij warmte-overdracht is voor goede geluidsisolatie massa nodig. Ter vergelijking: minerale wol biedt een geluidsisolatie van -9 db, terwijl Pavatherm -21 db aan geluidsisolatie geeft.
Het is de massa van het materiaal dat voor de mate van geluidsreductie zorgt. Om voldoende geluidsisolatie te creëren (massa) moet je daarom met dikke platen werken. Het voordeel van Pavatex is dat het materiaal een extreem hoge massa per m3 bevat, hoger dan andere isolatiematerialen. Om een bepaalde geluidsreductie te bereiken heb je met Pavatex een dunnere plaat nodig dan wanneer je met bijvoorbeeld steenwol of glaswol zou werken.
Of het nu gaat om isolatiemateriaal in de tussenmuren van je woning of wanneer je de gevel aangrenzend aan een drukke weg (of een andere geluids-intensieve omgeving) van geluidsisolatie wilt voorzien; Pavatex platen zijn er uitermate geschikt voor!
Brandbaarheid houtvezelpaten
Houtvezelplaten als isolatiemateriaal: is dat gevaarlijk? Nee, mits het materiaal waartussen de houtvezel geplaatst wordt niet brandgevaarlijk is. In sommige gevels is het wenselijk om minimaal klasse B te halen. Dit is meestal het geval als het gaat om gevels met een sterk open structuur. Om brandklasse B te behalen kun je een brandwerende (brandbestendige) folie gebruiken.
Ter vergelijking: een PIR-platen en XPS-platen behoren tot brandklasse E. Als een isolatiemateriaal brandklasse A1 heeft (zoals het geval bij steenwol of glaswol is) dan is het materiaal zo goed als onbrandbaar. Het is niet alleen de isolatieplaat die de brandbaarheid van een constructie bepaald. Dit is ook afhankelijk van de materialen waartussen het isolatiemateriaal geplaatst wordt. Het isolatiemateriaal combineren met een brandwerende folie is bijvoorbeeld een optie.
Zoals we al eerder vertelden heeft het Pavatex isolatiemateriaal brandklasse E. Toch betekent dat niet dat het materiaal bij het minste of geringste vlam zal vatten. Wanneer je een vlam bij de Pavatex platen houdt, dan schroeit de buitenlaag eraf en stopt het materiaal met branden.
Om aan de eisen van de brandklasse-testen te voldoen, zouden de houtvezelplaten verzadigd moeten worden met impregneermiddelen. Dit zou ten koste gaan van het milieuvriendelijke karakter van de houtvezelplaten en daarom kiest de fabrikant ervoor om dit niet te doen en genoegen te nemen met brandklasse E.
Pavatex Isolair
Eén van de meest interessante producten binnen de Pavatex productenlijn is de Isolair plaat. De Isolair platen zijn voorzien van een speciale groef. Hierdoor passen de Isolair platen perfect in elkaar. De Pavatex Isolair platen zijn waterafstotend, wat betekent dat ze (eenmaal in elkaar geklikt) een waterdichte laag vormen.
Bovendien wordt hiermee een koudebrug voorkomen. Wat de Isolair platen bijzonder maakt is dat ze zonder problemen 3 maanden aan de buitenlucht (weer en wind) blootgesteld kunnen worden. Dit is ideaal bij bijvoorbeeld het renoveren van dak en gevels, want ook zonder afwerking blijft je constructie drie maanden lang beschermd tegen invloeden van buiten.
De weerbestendigheid is een resultaat van de open structuur van de platen. Deze hebben de unieke eigenschap om vocht op te slaan en af te stoten. Daarnaast is de plaat voorzien van een laagje paraffine (was) dat helpt bij het waterafstotende karakter van de platen. Vooral voor het leggen van een dak is de weerbestendigheid uitermate handig. Meestal is een dak enkele dagen kwetsbaar, want er zit meestal een behoorlijke tijd tussen het dichtmaken van het dak en het leggen van de dakpannen. Gelukkig is het dankzij de waterafstotende Isolair platen niet erg als het in de tussentijd gaat regenen.
De waterafstotende eigenschap van Pavatex Isolair is ook ideaal voor het isoleren van gevels. Op de Isolair plaat kun je bijvoorbeeld direct stucwerk aanbrengen of kunststof steenstrips plakken (mits ze een open structuur hebben). Het is overigens wel belangrijk dat je met dampopen materialen werkt. Je mag daarom geen dampdichte verf op de isolair-platen gebruiken.
Bij het isoleren van een dak adviseren wij de volgende opbouw van de constructie (opbouw van binnen naar buiten).
- Houten balken (bijvoorbeeld geschaafd vuren)
- Pavaflex(dikte afhankelijk van gewenste Rc-waarde)
- Isolair (onderdakplaat)
- Dakpannen
In het geval dat er een muur geïsoleerd moet worden, adviseren wij de volgende opbouw (van binnen naar buiten).
- Houten balken (houtskeletconstructie)
- Pavaflex platen
- Isolair platen
- (Geen folie)
- Gemetselde muur
Hoewel de producten van Pavatex prima in staat zijn om waterdamp te verwerken, is het slecht voor het isolatiemateriaal om constant in contact te staan met vocht. Net zoals bij andere soorten isolatiemateriaal mogen Pavatex platen niet permanent in een laagje water staan.
Veelgestelde vragen
Kan Pavatex onder een platdak?