usp icons
Al 108.143 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Elektra plaatsen in PIR-isolatieplaten

Leestijd: 2 min

Wanneer u elektra (bijvoorbeeld een wandcontactdoos of elektrabuis) in een PIR-plaat aanbrengt, dan wordt de dampremmende laag (bij PIR alu is dit de aluminiumcachering) op dit punt onderbroken. Daarnaast zal het isolatiemateriaal hier wat dunner worden, met als mogelijk gevolg dat condensatie de isolatie binnentreedt. Dit dient u zoveel mogelijk te voorkomen.

Een mogelijke oplossing is het aanbrengen van een nieuwe isolatielaag (met dampremmer) als compensatie. Dit is relatief eenvoudig uit te voeren, mits u hier van te voren rekening mee houdt. In dit stappenplan leggen wij uit hoe u elektra kunt plaatsen in PIR-platen waarbij gebruik wordt gemaakt van een PIR+Gipsplaatventilatielatten, een PIR opvulstrook en purschuim.

Benodigdheden

Array

Stap 1 | Gebruik ventilatielatten

Wij raden altijd aan om de isolatieplaten op zogenaamde ventilatielatten te bevestigen. Deze latten zijn ingekeept en vormen hierdoor een ventilerend rachelwerk achter het isolatiemateriaal. Doordat u de platen op dit rachelwerk bevestigt, zit er enige ruimte (ca. 20mm) achter het materiaal.

Stap 2 | Plaats een PIR opvulstrook

Vul deze ruimte ter hoogte van de in te bouwen elektra op met PIR aluminium (20mm dik) om (een deel van) het verlies in isolatie te compenseren. De PIR-plaat (in de illustratie wordt een PIR+Gipsplaat gebruikt) bevestigt u vervolgens op het rachelwerk. Het is geadviseerd om deze plaat zowel te lijmen als vast te schroeven

Tip: Probeer deze opvulstrook zo min mogelijk te laten overlappen met het intacte deel van de isolatie. Deze extra dikte heeft u niet nodig en belemmert alleen maar de luchtstroom achter de isolatie. Wanneer er zich een ventilatielat op dezelfde positie bevindt, kunt u deze kort onderbreken om plaats te maken voor de opvulstrook.

Stap 3 | Plaats de elektra

Wanneer u de isolatieplaten hebt geplaatst, kunt u de elektra plaatsen. Gebruik hiervoor een hollewanddoos, deze klemt zich goed vast achter het plaatmateriaal. Zet de elektra aan de achterzijde en zijkanten ook vast met purschuim. Het purschuim fungeert hierbij als extra dampremmende laag.

Leidingen of leidingwerk in PIR isolatie

Ditzelfde principe kunt u ook toepassen voor leidingen of andere zaken die u in de isolatieplaat wilt aanbrengen. Probeer hierbij wel de inbouwdiepte zoveel mogelijk te beperken.

Heeft u vragen over het stappenplan of bent u op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.


De Isolatieshop B.V.
04-03-21
becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop