usp icons
Al 107.762 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Geluidsisolatie

Geluidsoverlast beperken? Daar bieden wij een passende oplossing voor. Dankzij ons grote assortiment met geluidsisolerende materialen zijn er verschillende mogelijkheden om de gewenste stilte te creëren binnen je woning of werkruimte. Door het isoleren van je muur, plafond of vloer kun je deze vervelende geluiden grotendeels dempen of zelfs voorkomen dat de geluiden hoorbaar zijn.

Er zijn twee soorten geluid. Luchtgeluid en contactgeluid.

 • Bij luchtgeluid kun je denken aan geluiden van een televisie, muziek of spraakgeluid. 
 • Contactgeluid is een trilling. Hierbij kun je denken aan voetstappen of het verplaatsen van meubels.

Wat is Geluidsisolatie?

Geluidsisolatie voorkomt dat geluid wordt overgedragen door trillingen, contactgeluid en luchtgeluid. Ook de akoestiek in een ruimte wordt verbeterd dankzij geluidsisolatie. Door je kamers te isoleren met geluidsisolerende materialen, wordt voorkomen dat geluid van buitenaf binnenkomt en geluid van binnenuit naar buiten gaat. Dit proces wordt vaak akoestische isolatie genoemd wanneer het op kamers wordt toegepast. Geluidsisolatie is nodig als je last hebt van lawaai van buren of als je wilt voorkomen dat anderen last hebben van het door je geproduceerde geluid. Er zijn twee soorten geluiden waartegen geïsoleerd kan worden. Dit zijn:

 • Luchtgeluid: De oorsprong van de geluidstrillingen ligt in de buitenlucht en daarom is het geluid tot op zekere hoogte al geabsorbeerd door omringende materialen. Voorbeelden: auto's, motorfietsen, televisie en radio.
 • Impactgeluid: Impactgeluid: De oorsprong van het geluid is in direct contact met de vloer, de muur, het plafond of een ander deel van de constructie dat de trillingen voortplant, waardoor het gemakkelijk door alle bevestigde objecten kan reizen. Voorbeelden: voetstappen, glijdende/vallende voorwerpen, zware voertuigen.
Wat is Geluidsisolatie?

Geluidsisolatie Materiaal

Er zijn verschillende materialen geschikt voor geluidsisolatie. Vanuit onze ervaring zien wij dat rotswol het meest verkocht wordt. Rotswol heeft als voordeel dat het tegelijkertijd geluidsisolatie en warmte isolatie biedt. rotswol bevat veel massa per m3 en biedt daarom een betere geluidsisolatie dan bijvoorbeeld glaswol. Uit tests van Rockwool is gebleken dat omwonenden van een vliegveld merkten dat het geluidsniveau binnenshuis met 40% daalde nadat hun dak met Rockwool dakisolatie was bekleed. (Dit is slechts een voorbeeld. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.)

Een ander product dat geluidsoverdracht verminderd en geluid absorbeert is Silentwall van Recticel. Silentwall wordt platen veel toegepast om de akoestiek van kantoren, klaslokalen, studio’s en vergaderruimtes te verbeteren. Als je Silentwall gebruikt, vergeet dan niet om Silentwall Lijm te kopen.

MioFoam is een mooi product voor akoestische isolatie in een kleine ruimte, zoals een muziekstudio. MioFoam is een perfecte vervanging voor eierdozen als geluidsisolatie, omdat het geluid beter absorbeert dan eierdozen en heel eenvoudig tegen de muur of plafond aan te brengen is.

Daarnaast is er ook nog houtvezelisolatie. Dit is een natuurlijk isolatiemateriaal dat een enorm goede geluidsisolerende werking heeft. Dit isolatiemateriaal wordt meestal gekozen door klanten die zowel geluidsisolerend als ecologisch willen werken.

Geluidsisolatie - Rotswol Vloerplaten
Geluidsisolatie - Silentwall
Geluidsisolatie - Miofoam
Geluidsisolatie - Fermacell
Geluidsisolatie plafond

Geluidsisolatie plafond

Kort door de bocht: voor het isoleren van een plafond in verband met geluidsisolatie maak je een verlaagd plafond en vul je deze met rotswol of glaswol. Het liefst kies je voor een zo dik mogelijke massa isolatiemateriaal. Zorg dat je het houten frame niet in contact brengt met de muren, anders wordt het geluid alsnog via de muren doorgegeven.

Het lastige aan het verminderen van contactgeluid van (boven)buren is dat het geluid geproduceerd wordt in een ruimte die niet van jou is. Het meest ideale is wanneer het mogelijk is om de woning van je buren tegen contactgeluid te isoleren, maar helaas is dit in de meeste gevallen geen optie. Een alternatief is daarom om je eigen woning tegen het contactgeluid te beschermen.

Geluidsisolatie pafond dikte

De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de ruimte. Je wilt misschien het liefste een laag van 20 centimeter rotswol aan je plafond bevestigen om het lawaai van de bovenburen tegen te gaan, maar dat betekent ook dat het plafond 20 cm (+ frame en afwerking) lager wordt. Heb je daar ruimte voor? Wil je daar de ruimte voor gebruiken? Dat is een afweging die je moet maken.

Geluidsisolatie muur

Geluidsisolatie muur

Box-in-box constructie / kooiconstructie: Bij geluidsoverlast door contactgeluid of als je bijvoorbeeld een muziekstudio wilt bouwen, is het aanbrengen van een box-in-box constructie meestal de beste oplossing. Dit is een soort kooiconstructie die los staat van de bestaande muren. Doordat de geluidstrillingen die de buren produceren buiten de kooiconstructie gehouden worden, krijgt de woning een optimale geluidsisolatie.

Het nadeel van een box-in-box constructie is dat dit ten koste gaat van de ruimte. Zowel van de muren als van het plafond wordt ruimte ingeleverd. Om de geluidsgolven te absorberen is het belangrijk om tussen de bestaande muren en de nieuwe kooi-constructie genoeg isolatiemateriaal te plaatsen. rotswol is een goede keuze, maar ook Miofoam geluidsisolerende platen of Recticel Silentwall zijn geschikt.

Geluidsisolatie muur dikte

De voorzetwand: Ga je zelf een houtenframe maken om het isolatiemateriaal in te verwerken, dan ben je niet gebonden aan een bepaalde dikte isolatiemateriaal. Dat wil zeggen: als je 20 cm dikke platen rotswol wilt gebruiken, dan kun je daar rekening mee houden tijdens het maken van het frame. Kies je echter voor een kant-en-klaar systeem van metaal, dan ben je gebonden aan de breedte van de stalen staanders. Meestal past hier een plaat isolatiemateriaal tussen van ongeveer 7 of 10 cm.

Geluidsisolatie vloer

Geluidsisolatie vloer

Het is ook mogelijk om contactgeluid aan te pakken door alleen de vloer van isolatie te voorzien. Dit kan bijvoorbeeld met de vloerplaten van Fermacell. Deze zijn al aan de onderzijde van de plaat voorzien van een laagje isolatie; zoals rotswol, houtvezel of vilt. Gebruik bij het leggen van deze vloerplaten een isolatieplint, zodat het contact met de muur voorkomen wordt.

Wil je een contactloze vloer leggen? Het isolatiemateriaal dat je kunt gebruiken voor het isoleren van contactgeluid van een vloer is bijvoorbeeld  RockFloor Solid (vloerplaat 504) . Ook de RockFloor Base (vloerplaat 501) is geschikt. De vloerplaten zijn ideaal voor het voorkomen van contactgeluid en verbeteren daarnaast ook de warmte-isolatie van je vloer.

Ook Fermacell gipsvezelplaten zijn een optie, want Fermacell heeft vloerplaten in het assortiment die voorzien zijn van een isolatielaag met een gipsvezelplaat als toplaag. De gipsvezelplaten zijn niet gemaakt van gips, maar van gipsvezel. Dit is een sterker materiaal dan de standaard gipsplaten. Het materiaal is zwaarder dan gipskarton en ook veel sterker. Met gebruik van de juiste plug is een gipsvezelplaat belastbaar tot 50kg. Naar de Fermacell productpagina.

Galm tegengaan met Rotswol

Rotswol gebruiken om de akoestiek in een ruimte te verbeteren is zeker aan te raden, maar een kaal stuk rotswol ziet er natuurlijk niet erg aantrekkelijk uit. Een praktische toepassing is om rotswol, door middel van een frame, achter een canvas of fotopaneel te plaatsen. Het fotodoek of canvas laat geluidsgolven door, maar door de platen glas- en rotswol wordt het geluid alsnog opgenomen.

Hang het canvas aan uw muur, plafond of tegen een schuin dak. Afhankelijk van uw ‘akoestiek probleem’ bepaalt u zelf waar u een canvas plaatst en op welke plek. Heeft u niet aan één canvas genoeg? Dan maakt u eenvoudig en voordelig nog een akoestiek canvas.

Soorten Geluidsisolatie

Geluidisolatie materialen bestaan uit vier verschillende soorten akoestische isolatie:

 • Ten eerste zijn er geluidsisolerende materialen, die werken door het geluid daadwerkelijk te blokkeren. Dit blokkeerproces is te danken aan het feit dat de isolatieplaten zwaar zijn. De basisregel is hoe meer massa - hoe beter de geluidsisolatieplaat presteert.
 • Ten tweede zijn er geluidsabsorberende materialen die zijn ontworpen om de akoestiek in een ruimte aanzienlijk te verbeteren. Het resultaat hiervan is om de echo te verminderen en een minder hol klinkende kamer te creëren.
 • Het derde type geluidsisolatie zijn trillingsisolerende materialen die voorkomen dat veel soorten trillingen zich binnen een constructie voortbewegen. De constructie van zwevende vloeren of voortzetwanden zijn voorbeelden van trillingsisolerende materialen.
 • Het vierde type geluidsisolatie zijn anti-dreunmaterialen in de vorm van platen. Deze worden toegepast op metalen oppervlakken zoals aluminium of andere materialen die dit soort trillingen voortplanten.
Soorten Geluidsisolatie

Waar heb je geluidsisolatie voor nodig?

Je kunt geluidsisolatie nodig hebben om je eigen geproduceerde geluid te verminderen, maar ook om geluidsoverlast van buren tegen te gaan. In het laatste geval is het van belang dat je weet waar de overlast vandaan komt. Zo kan dit van de buren die direct naast je wonen afkomen, maar ook van onder- en/of bovenburen. In onderstaande lijst vind je een overzicht waar geluidsisolatie kan worden toegepast.

 • Geluid van bovenburen (Geluidsisolatie plafond)
 • Geluidsisolatie van een muur 
 • Geluid van onderburen (Geluidsisolatie vloer)
 • Geluid van buiten
 • Akoestiek verbeteren
Geluidsisolatie - Muurisolatie
Geluidsisolatie - Plafondisolatie
Geluidsisolatie - Vloerisolatie
Geluidsisolatie - Akoestik Verbeteren
Geluidsoverlast bovenburen

Geluidsoverlast bovenburen

Heb je last van geluid van de bovenburen? Bijvoorbeeld het geluid van voetstappen, het schuiven van stoelen, muziek of andere geluiden? Geluidsoverlast komt vaak voor in appartementen en oudere woningen, maar zelfs in nieuwbouwwoningen met een ankerloze spouwmuur komt het regelmatig voor dat bewoners last hebben van elkaars (contact)geluid.

Geluidsisolatie is zeer belangrijk om contactgeluid te voorkomen. Het beste is om al tijdens de bouw rekening te houden met geluidsisolatie, maar het ook mogelijk om achteraf je woning tegen geluid te isoleren.

Geluidsoverlast buren

Geluidsoverlast buren

Geluid van buren links en/of rechts: Buren die lawaai maken? Je wilt in dat geval waarschijnlijk geluidsisolatie plaatsen om contactgeluid  of muziek te dempen. Het zou ook kunnen dat je een ruimte, zoals een audiokamer, thuisbioscoop, muziekstudio of oefenruimte geluidsdicht wilt maken. 

De meest eenvoudige manier om geluidsoverlast te reduceren is het aanbrengen van een voorzetwand en deze vullen met een zo dik mogelijke hoeveelheid rotswol. rotswol absorbeert geluid goed en des te dikker de rotswol (meer massa) des te beter wordt geluid tegengehouden. Alle wolsoorten in ons assortiment (zoals rotswol) hebben de eigenschap om luchtgeluid op te vangen. Geluid wordt echter niet alleen doorgegeven door luchtgeluid. Ook contactgeluid is een belangrijke reden voor geluidsoverlast. Voetstappen en bastonen in muziek bijvoorbeeld zijn enkele geluiden die zich door trillingen verplaatsen. 

Geluidsoverlast onderburen

Geluidsoverlast onderburen

Je buren hebben geklaagd over contactgeluid. Ze horen bijvoorbeeld het geluid van je voetstappen, schuivende keukenstoelen of wanneer er iets op de vloer valt. Andersom heb je waarschijnlijk ook last van je onderburen. In dit geval zal een zwevende vloer uitkomst bieden. Een zwevende vloer is ontkoppeld van de bestaande vloer. Het ontkoppelen vindt plaats door middel van isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat trillingen worden onderbroken, waardoor ongewenst geluid verminderd wordt.

Let erop dat u tijdens het leggen van vloerplaten contact met muren en leidingen vermijdt. Dit is belangrijk, omdat geluidstrillingen via muren en leidingwerk alsnog uw buren kunnen bereiken en de geluidsoverlast zal blijven. Laat daarom een ruimte van 1 centimeter tussen de muur, leidingen en de zwevende vloer. Deze ruimte vult u eenvoudig op met Fermacell randstroken. Deze randstroken hebben een breedte van 1 centimeter en een hoogte van 3 centimeter. De 3 centimeter hoogte is dezelfde maat als de Rockfloor platen. Hierdoor hoeft u de plintstroken niet op maat te snijden. Uiteindelijk ziet u niets van deze randstroken terug, omdat u de plint voor de eindvloer (zoals een laminaatvloer) over de randstroken legt.

Galm tegengaan met Fermacell

Een andere optie voor het verbeteren van akoestiek is om gipsvezelplaten van Fermacell te gebruiken. Deze isolatieplaten zijn geluidsisolerend en daarom zijn de Fermacell platen een goede keuze om de akoestisch te verbeteren. 

Bovendien zijn de Fermacell platen brandwerend, stootvast, extreem belastbaar en  geluidswerend. In het geval van geluidsisolatie, akoestiek en galm is de geluidswerende eigenschap uiteraard het meest belangrijk. De Fermacell gipsvezelplaten in onze webshop hebben een uitstekende geluidsisolatie en helpen de akoestiek te verbeteren. Deze Fermacell gipsvezelplaten zijn bij ons leverbaar in de diktes 10 mm en 12,5 mm.

Meer weten over het isoleren van contactgeluid ten behoeve van uw specifieke situatie? Vraag onze experts op 0316-330365

Wat kost geluidsisolatie?

De prijs van (geluids) isolatie verschilt per project. Afhankelijk van de materialen die je nodig heeft en de grootte van je project stijgen of dalen de kosten. Zo goedkoop mogelijk isoleren? Kijk dan bij ons B-keus en outlet isolatiemateriaal. Hiermee bespaar je tot -70% op de normale kosten. Meer weten over isolatieplaten?

De totale kosten van een voorzetwand (rotswol en panlatten) ligt tussen de €350 en €500 euro. We gaan hier uit van 200 mm dikke rotswol. Dit kan goedkoper wanneer je voor een dunnere plaat rotswol kiest of wanneer je koopt in ons B-keus of outlet assortiment. Maakt je voorzetwand deel uit van een groter isolatie-project en ben je van plan meer in onze webshop te kopen? Neem dan contact op met onze afdeling Verkoop en vraag om een offerte. Ook hiermee zou je kunnen besparen. 

Wat kost geluidsisolatie?

Akoestiek verbeteren

Massa is belangrijk als het om sonische isolatie gaat. Des te dikker het geluiddempend materiaal (de massa) des te beter wordt de akoestische isolatie. Heb je problemen met de akoestiek in je ruimte? In dat geval kun je ervoor kiezen om met isolatiemateriaal zoals glaswol of rotswol de hinderlijke geluidsgolven op te vangen.

Miofoam geluidsisolatie platen hebben naast thermische ook uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen. De geluidsisolatie platen worden veel toegepast om de akoestiek van kantoren, klaslokalen, studio’s en vergaderruimtes te verbeteren.

Gipsvezelplaten van Fermacell zijn geluidsisolerend en daarom zijn de Fermacell platen een goede keuze om de akoestisch te verbeteren. De Fermacell gipsvezelplaten zijn bij ons leverbaar in de diktes 10 mm en 12,5 mm.

rotswol is een isolatiemateriaal dat ook voor geluidsisolatie zeer geschikt is. De geluidsisolerende en geluidsabsorberende eigenschappen van rotswol verbeteren de akoestiek in een ruimte. Zo kan ongewenst geluid binnen- of buitengesloten worden.

Akoestiek verbeteren

Isoleren tegen geluid van buiten

Wil je een buitenmuur isoleren tegen geluid dat van buiten komt? Er zijn dan twee opties: van buitenaf of van binnenuit isoleren. 

Muur isoleren van buitenaf

Houd bij het isoleren van de buitenmuur rekening met een ingrijpende isolatie-klus. Het moeilijke van het isoleren van een buitengevel is het naadloos laten aansluiten van het isolatiemateriaal aan de bovenzijde van de woning en de aansluiting van de dakgoot, zodat deze waterdicht is. Massa is belangrijk bij het isoleren van de buitenmuur, want des te groter de massa, des te beter de geluidsisolatie. Het voordeel van isoleren van buitenaf is dat (als het isoleren nauwkeurig wordt uitgevoerd) er geen koudebruggen in de isolatielaag aanwezig zijn. Hiermee wordt de maximale isolatiewaarde van het isolatiemateriaal gehaald.

Muur isoleren van binnenuit

Het isoleren van een muur van binnenuit is minder drastisch dan van buitenaf isoleren. Het nadeel van isoleren van binnenuit is dat er meer kans is op een koudebrug. Wij adviseren daarom om heel nauwkeurig te werken en zoveel mogelijk luchtdicht te isoleren. Bij het isoleren van binnenuit wordt een buitenmuur per ruimte aangepakt. Grenst de buitenmuur van je woning bijvoorbeeld aan je woonkamer? En heb je daarom last van geluid van buitenaf wanneer je in de woonkamer zit? Dan is het interessant om deze buitenmuur te isoleren. Waarschijnlijk kunnen de kamers op bovenliggende verdiepingen die aan dezelfde buitenmuur grenzen ook wel geluidsisolatie gebruiken. Meestal wordt bij het isoleren van een buitenmuur van binnenuit gebruik gemaakt van een voorzetwand, bijvoorbeeld door middel van  Metal Stud. Isolatiemateriaal met een hoge massa, zoals minerale wol,  Acoustifit of  RockSonoBase lenen zich uitstekend voor geluidsisolatie.

Wat kun je verder tegen geluid van buiten doen?

Verder zijn er een paar andere zaken die je kunt controleren voor het verminderen van geluid van buiten:

 1. Zijn de ramen voorzien van dubbel- of driedubbelglas?
 2. Controleer ook of de geluidsoverlast misschien door luchtgeluid veroorzaakt wordt. Luchtgeluid vindt z’n weg bijvoorbeeld via kieren, gaten of ventilatieschachten. Door het dichten of het isoleren hiervan voorkom je al een hoop geluidsoverlast. 

Wil je je buitenmuur met pir isolatie isoleren? PIR biedt een hele lage geluidsisolatie, maar een hoge warmteisolatie. Als het je om geluidsisolatie gaat kun je daarom beter niet met pir isoleren, maar voor bijvoorbeeld rotswol of minerale wol.

Best verkocht
Bestseller
150 mm
rating stars
Knauf Insulation
  v.a.8,71p/m2
  Op voorraad
  rating stars
  Knauf Insulation
   v.a.5,93p/m2
   Op voorraad
   Nieuw
   40 mm
   rating stars
   Recticel
    v.a.22,37p/m2
    Op voorraad
    rating stars
    Fermacell
     v.a.46,75p/m2
     Op voorraad
     rating stars
     Knauf Insulation
      v.a.9,91p/m2
      Op voorraad
      becom
      Contactgegevens
      Nieuwsbrief

      Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

      © 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop