Al 106.492 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Dakisolatie

Dakisolatie is erg belangrijk, want gemiddeld gaat zo’n 25% tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Door het aanbrengen van platdak isolatie of hellenddak isolatie houdt u de warmte in uw huis en dat zorgt voor een warme en aangename woning. Bovendien bespaart u hiermee op uw energierekening. Dakisolatie is dus om meerdere redenen een slimme investering; of u nu van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt. U hoeft het isoleren van uw dak niet per se uit te besteden, want meestal is dit eenvoudig zelf te plaatsen.

Waar wilt u dakisolatie plaatsen?

Een plat dak of een schuin dak isoleren? Deze isolatie-doelen zijn erg verschillend van elkaar en vragen daarom om hun eigen isolatiemateriaal en toepassing. Klik op één van bovenstaande afbeeldingen voor uitgebreide informatie. Hieronder geven we een korte uitleg over de isolatie van een plat dak en een hellend dak.

Schuin dak (Hellend dak) isoleren

Hellende daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd, meestal via de zolder. Veelgebruikte materialen hierbij zijn PIR, rotswol, glaswol, minerale wol en houtvezel. Na het plaatsen van de isolatie, kunt u de constructie zelf afwerken met gipsplaten.

U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van onze maatwerk-oplossingen ( PIR met gips , PIR met OSB of PIR met Fermacell). Dit scheelt u tijd en levert ook meteen een mooie afwerking op.

Hellende daken kunnen ook van buitenaf geïsoleerd worden, bijvoorbeeld met PIR renovatieplaten. Deze platen zijn al voorzien van drie tengels. U kunt ze hierdoor snel en eenvoudig aanbrengen op een bestaand dakbeschot.

Schuin dak Isolatie

Een platdak isoleren

Voor de isolatie van een plat dak worden meestal PIR-isolatieplaten gebruikt. Deze platen zijn drukvast en beloopbaar. Dat is handig wanneer u een plat dak van buitenaf isoleert, want u kunt dan (met beleid) over de platen lopen. PIR heeft bovendien een hoge isolatiewaarde. Zelfs met een dunne plaat PIR bereikt u al een goede Rd-waarde.

Bij het isoleren van een plat dak is het mogelijk om van buitenaf of van binnenuit te isoleren. Bij isolatie van buiten af wordt de isolatie direct onder de dakbedekking geplaatst. Voor deze toepassing wordt meestal voor PIR of XPS gekozen. Het resultaat is een warm-dak-constructie.

U kunt uw platte dak ook van binnenuit isoleren. U plaatst de isolatie dan vanuit de binnenkant van de ruimte tegen de onderkant van het platte dak. Voor deze toepassing wordt meestal gebruik gemaakt van  rotswolglaswol, minerale wol of houtvezelplaten. Deze manier van isoleren heet een koud-dak-constructie. Om problemen te voorkomen met vocht adviseren wij om gebruik te maken van een folie.

Platdak Isolatie

Dakisolatie accessoires & isolatiefolies

Deze folies en toebehoren worden vaak gebruikt voor het ondersteunen, bevestigen en afwerken van dakisolatie:

  • Dampremmende folie: Een dampremmende folie voorkomt dat er vocht van binnenuit (warme kant) in uw constructie en isolatiemateriaal kan trekken. Een dampremmende folie is vaak waterdicht (waterkerend) om zo water van binnenuit tegen te houden na het aanbrengen van dakisolatie.
  • Purschuim: De Isolatieshop Iso-Fix NBS is een gebruiksklaar PU-lijmschuim en is speciaal geschikt voor het snel verlijmen en monteren van isolatieplaatmateriaal en afwerkplaten tijdens dakisolatie.
  • Ventilatielat: Gebruik deze ventilatielat van geïmpregneerd vurenhout als rachelwerk achter uw isolatieplaten tijdens dakisolatie van binnenuit. De inkepingen in de lat zorgen voor een verbeterde ventilatie achter de isolatie. Op die manier kunt u eventuele vochtproblemen voorkomen.
  • Afstandschroeven: Gebruik deze afstandschroeven met plug als u een goed uitgevlakt regelwerk wilt. U stelt de panlatten of ventilatielatten eenvoudig na via het speciale schroefdraad en hoeft daardoor geen opvulplaatjes meer te gebruiken.

Dakisolatie buitenzijde schuin dak

Heeft u dakisolatie nodig voor de buitenzijde van uw woning? De Isolatieshop heeft hier verschillende mogelijkheden voor, zowel voor isolatie bij nieuwbouw als bij na-isolatie. Bij de na-isolatie van de buitenzijde van een schuindak kunt u gebruik maken van PIR-platen of, nog makkelijker, onze  PIR renovatieplaten. Dit zijn PIR-platen waar de stoftengels al op verlijmd zijn. Deze PIR renovatieplaten zijn voorzien van 3 vurenhouten tengels waarvan er één verspringend verlijmd is voor de overlap van de platen onderling. De platen zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verzagen en te verwerken op een bestaande dakbeschot van buitenaf. Als u geen bestaand dakbeschot heeft, kunt u uw schuine dak isoleren met zelfdragende dakplaten. Deze dakelementen kunt u direct aanbrengen op balklagen, muurplaten of gordingen. Bij nieuwbouw is het makkelijker om isolatie van buitenaf aan te brengen, omdat u dan niet eerst dakpannen en panlatten hoeft te verwijderen. Ook bij nieuwbouw raden wij PIR-isolatie aan vanwege de hoge isolatiewaarde.

Schuin dak isolatie

Dakisolatie buitenzijde platdak

Bij na-isolatie van een platdak moet u rekening houden met de dampremmende laag die op het dak ligt. Dit kan EPDM-folie of bitumen zijn. Vanwege de dampremmende laag is rotswol, glaswol, minerale wol of houtwol een goede keuze om aan de binnenzijde van het dak te plaatsen. Daaronder plaatst u klimaatfolie en een houten regelwerk, zodat u hier later gipsplaten tegenaan kunt zetten voor de afwerking. Het isoleren van een platdak van bovenaf (van de buitenzijde) raden wij af, omdat dit negatieve gevolgen heeft voor de waterafvoer van het dak.

Garage of schuur isoleren

Wilt u een plat dak van een garage of schuur isoleren? Bekijk dan onze pagina 'een garage of schuur isoleren' waarbij we aan de hand van verschillende voorbeelden uitleggen hoe u de isolatie van een schuur of garage aanpakt. Heeft u nog vragen over de isolatie van uw dak? Neem gerust contact met ons op.

Platdak isolatie


Dakisolatie Subsidie

Subsidie op Dakisolatie

  • Alle aanpassingen aan de dakisolatie moeten worden aangebracht op de bestaande thermische omhulling/constructie.
  • De aanvraag voor subsidie dient binnen 12 maanden na het uitvoeren van het eerste isolatiewerk ingediend te worden.
  • Om voor subsidie op dakisolatie in aanmerking te komen, dient de plaatsing van de materialen te gebeuren via een professioneel bedrijf..

Dakisolatie geldt als 1 isolatiemaatregel. Er is een minimum van 2 vereist om in aanmerking voor subsidie te komen. Als u van plan bent om alleen dakisolatie aan te brengen, dan moet u om uw aanvraag compleet te maken nog een andere benodigde isolatiemaatregel aanbrengen, zoals een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Dus naast dakisolatie: denk ook aan vloerisolatie, of muurisolatie om aan de 2 vereiste maatregelen te voldoen.

Subsidievereisten Dakisolatie:

  • Subsidiebedrag per m² : € 20
  • Minimaal benodigde m² : 25
  • Maximaal m² : 200
  • Minimale Rd-waarde [m 2 K/W] : 3,5
Dakisolatie Ventilatie

Ventilatie na Dakisolatie

Ventilatie is een zeer belangrijk aspect van dakisolatie. Ventilatie is direct gerelateerd aan de ophoping van vocht aan beide zijden van het isolatiemateriaal nadat dakisolatie is aangebracht.

Door te zorgen voor de juiste luchtstromen zal schimmel en beschadigd isolatiemateriaal worden verminderd door de vorming van watercondensatie te beperken. Dit kan door de juiste isolatiefolies aan te brengen en ervoor te zorgen dat de juiste ruimte binnen verschillende delen van de dakisolatieconstructie behouden blijft.

Als u isolatieplaten zoals PIR-platen gebruikt, moet u ventilatielatten gebruiken en ervoor zorgen dat het dak geschikte ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te verbeteren.

Als u glaswol of rotswol gebruikt, dan zorgt het kiezen van materialen met folies, of de juiste dampopen folie (buiten) en dampremmende folie (binnen) folie ervoor dat uw isolatiemateriaal droog blijft.

Het is erg belangrijk op te merken dat isolatiematerialen zoals glaswol en rotswol ventilatie nodig hebben om te ademen en droog te blijven.

Dakisolatie Bouwbesluit

Het bouwbesluit over dakisolatie

Als u besluit uw dak te renoveren, moet u rekening houden met het Bouwbesluit. Hierin staat aan welke Rc-waarde uw dak moet voldoen. Dit is de isolatiewaarde van de totale constructie. De constructie in z'n geheel, dus inclusief bevestigingsmaterialen moet een bepaalde isolatiewaarde halen.

Binnen het nieuwbouwbesluit van 1 januari 2021 heeft er een overgang plaatsgevonden van EPC naar BENG en daarnaast zijn de Rc-waarden voor thermische isolatie aangepast (hoger) voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

De nieuwe, aangepaste rekenmethode kan ertoe leiden dat er weliswaar een hogere Rc-waarde is, maar ook dat er niet automatisch meer dakisolatie nodig is.

  • Voor bestaande dakisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020: 2,0 m²K/W, deze is verhoogd naar 2,1 m²K/W
  • Voor nieuwe dakisolatie constructies was de minimale Rc-waarde voor 2020 6,0 m²K/W, deze is verhoogd tot 6,3 m²K/W

Renovatie

Volgens het Bouwbesluit, artikel 5.6 lid 1: Als u een deel van de constructie wilt vergroten of wijzigen, is de ondergrens van de thermische isolatie Rc = 1,3 m2K/W.

Waarom is dakisolatie belangrijk?

Zoals gezegd gaat meer dan een kwart van de warmte in een niet geïsoleerde constructie via het dak verloren. De meest eenvoudige en effectieve manier om dit grote energieverlies te voorkomen, is door uw  hellenddakplatdak of  zolder goed te isoleren. Uw huis of bedrijf voelt veel comfortabeler aan als er het hele jaar door een constante temperatuur is. Een goed geïsoleerde zolder transformeert de ruimte ook in een meer leefbare omgeving, waardoor u de ruimte weer meer kunt benutten.

Of u nu van binnenuit isoleert of van buitenaf isolatie aanbrengt, dakisolatie hoeft u niet per se uit te besteden, want voor de meeste soorten toepassingen is het meestal eenvoudig zelf te installeren. Als u zelf isoleert bedragen de kosten ongeveer een kwart van de kosten die u kwijt zou zijn aan het uitbesteden van isolatiewerk.

Het isoleren van je dak is ook bevorderlijk voor het klimaat, gezien er bij minder gasverbruik ook minder broeikasgassen worden uitgestoten.

Het dak isoleren is ongetwijfeld één van de meest winstgevende opties van alle energiebesparende maatregelen. De financiële voordelen van het isoleren van uw huis of bedrijf zijn tot 40 jaar geldig - waardoor de verwarmingskosten in de wintermaanden aanzienlijk worden verlaagd en het zichzelf vele malen terugbetaald voordat het moet worden vervangen. Bovendien draagt het bij aan de waardestijging van uw woning.

Dakisolatie Thermisch
Best verkocht
Knauf Insulation
    v.a.4,15
    p/m2
    Op voorraad
    Recticel
      v.a.19,76
      p/m2
      Op voorraad
      Isolatieshop
        v.a.31,46
        p/m2
        Op voorraad
        Knauf Insulation
          v.a.9,91
          p/m2
          Op voorraad
          Knauf Insulation
            v.a.8,77
            p/m2
            Op voorraad
            becom
            Contactgegevens
            Nieuwsbrief

            Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

            © 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop