Al 106.146 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Voorzetwand met PIR-platen

Leestijd: 1 min

Bent u van plan een isolerende voorzetwand te plaatsen? Dit is snel en eenvoudig te realiseren met ons stappenplan. Hier staat duidelijk beschreven hoe u een buitenmuur van binnenuit kunt isoleren door middel van PIR-platen. In dit stappenplan wordt gebruik gemaakt van PIR-platen met OSB. Met deze platen kunt u isoleren én afwerken in één handeling.

Bent u van plan om elektra of leidingwerk in PIR te verwerken? Lees dan het artikel elektra plaatsen in PIR-isolatieplaten.

Stap 1 | Bevestig de ventilatielatten

Schroef de ventilatielatten horizontaal tegen de wand. Houd hierbij een hartafstand van circa 30 centimeter tussen de latten aan. Plaats altijd een ventilatielat aan de onder- en bovenzijde van de wand. 


Tip 1: Is de wand vaak vochtig? Maak stootvoegen in de gevel open (plaats een bijenbekje) voor een betere ventilatie.

Stap 2 | Breng isolatielijm aan

Breng vanuit de hoek op iedere ventilatielat een strook isolatielijm aan. De strook dient zo breed te zijn als een isolatieplaat.

Stap 3 | Bevestig de isolatieplaat

Plaats de isolatieplaat in de hoek en tegen de ventilatielatten. Houd een centimeter ruimte rondom de plaat vrij (tussen de plaat en de muur, vloer en plafond). 

Tip 2: Wij adviseren om de platen naast vast te lijmen, óók vast te schroeven in de ventilatielatten voor extra stevigheid.

Stap 4 | Meet de overgebleven lengte op

Heeft u nog ruimte over boven de eerder geplaatste plaat? Vul dit op door een stuk van een nieuwe plaat af te zagen. Bevestig dit stuk met lijm en schroeven op de ventilatielatten en met flexibel purschuim op de kopse kant van de eerste plaat. Houd hierbij rekening met een centimeter ruimte aan de bovenzijde van de plaat.

Stap 5 | Breng weer isolatielijm aan

Breng nu isolatielijm aan op de ventilatielatten voor de tweede isolatieplaat. Ook deze strook dient zo breed te zijn als een isolatieplaat.

Stap 6 | Breng flexibel purschuim aan

Spuit een ril flexibele pur op de lange zijde van de hiervoor bevestigde isolatieplaat.

Stap 7 | Bevestig de tweede isolatieplaat

Plaats het overgebleven zaagstuk van de vorige plaat (van stap 4) tegen de voorgaande plaat en tegen de ventilatielatten. Zet de platen weer vast met schroeven voor extra stevigheid. 

Herhaal stap 5 t/m 7 totdat de volledige wand is voorzien van de PIR-platen.

Stap 8 | Kieren opvullen

Vul de kieren die rondom de platen vrij zijn gelaten met een ril flexibele pur en snijd het overtollig schuim na uitharden eenvoudig af. Dit zorgt voor een lucht- en dampdichte afsluiting tussen de isolatieplaten en de vloer / het plafond.

Stap 9 | Isoleer het kozijn (optioneel)

Zaag een strookje van een 20 mm dikke PIR-plaat op maat en lijm deze in de dagkanten van het kozijn. Dit voorkomt onnodig warmteverlies.

Stap 10 | Bevestig gipsplaten (optioneel)

Optioneel kunt u de wand afwerken met gipsplaten. Deze zijn eenvoudig met gipsplaatschroeven te bevestigen aan de onderliggende OSB PIR-platen. Vergeet hierbij de dagkanten van het kozijn niet. Plaats hoekprofielen op de uitwendige hoeken van het kozijn en voegband op de inwendige hoeken.

Stap 11 | Afronding voorzetwand

Wanneer de voorzetwand helemaal klaar is, kunt u de platen naar wens afwerken door ze te schilderen, te voorzien van stucwerk of er een ander plaatmateriaal tegenaan te bevestigen als toplaag.

Instructievideo een buitenmuur isoleren van binnenuit

Heeft u vragen over het stappenplan of bent u op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

De Isolatieshop B.V.
03-05-22

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.

becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop