Toon prijzen
Excl. btw

Plat dak van buitenaf stappenplan

Leestijd: 2 min

Hoe isoleer ik mijn plat dak van buitenaf? Op deze vraag geven wij antwoord in dit handige stappenplan. Aan de hand van 7 eenvoudige stappen leggen wij uit hoe u uw plat dak kan isoleren. Een plat dak isoleren van buitenaf gaat volgens de warm-dak-methode. Dit betekent dat het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dragende constructie van het platte dak komt, met daarboven op de uiteindelijke dakbedekking. In het voorbeeld maken wij gebruik van PIR isolatieplaten.

Stap 1 | Breng folie aan

Na het opzetten van de draagconstructie met OSB dakbeschot, begint u met het aanbrengen van een laag dampremmende folie. Snijd de benodigde hoeveelheid folie af en leg deze strak tegen de constructie aan.

Stap 2 | Afwerken folie

Creëer tijdens het aanbrengen een overlap tussen de folies en tape het af met Vast-R Basic tape op de desbetreffende overlappunten.

Stap 3 | Plaats en bevestig de PIR isolatieplaten

Boven op het folie plaatst u de PIR platen. Voor de bevestiging maakt u gebruik van dakschroeven die twee centimeter langer zijn dan de desbetreffende dikte van de isolatieplaat, zodat u niet door het dakbeschot heen schroeft. Schroef de plaat in ieder geval op iedere hoek vast.

Stap 4 | Luchtdicht afwerken

Spuit tussen iedere PIR plaat en overgangen naar eventuele muren een laag purschuim om een luchtdichte aansluiting te garanderen. Het is hierbij van belang dat er geen ruimte tussen de platen.

Stap 5 | Creëer een afschot

Om stilstaand water op uw constructie te voorkomen verwerkt u een PIR afschotlaag op de huidige PIR laag of u zet de constructie in afschot. Plaats de laag op de huidige constructie en werk de overgangen net zoals de voorgaande PIR laag af met purschuim. Het plaatsen van de afschotlaag is alleen van toepassing als uw dakconstructie van zichzelf geen afschot bevat.

Stap 6 | Plaats de mastiekhoeken

Vervolgens worden in de hoeken de mastiekhoeken geplaatst. De mastiekhoeken worden gekenmerkt door de driehoekige vorm. Plaats deze op alle randen tot u een kom heeft gecreëerd. In ons voorbeeld wordt gebruikgemaakt van houten mastiekhoeken.

Stap 7 | Dak afwerken

Hierna kunt u, of een professionele dakdekker, het EPDM lijmen op het PIR, waarna u het geheel kan afwerken met een daktrim en eventuele boei-delen.

Instructievideo plat dak isolatie

Heeft u vragen over het stappenplan of bent u op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

De Isolatieshop B.V.
30-03-22

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.