usp icons
Al 108.321 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Metal Stud: binnen no-time een strakke voorzetwand met dit stappenplan van de Isolatieshop!

Leestijd: 3 min

Met Metal stud zet u in afzienbare tijd een strakke wand neer. Het systeem is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk op maat te knippen. Metal Stud bestaat uit een C-profiel (staander) en U-profiel (ligger). Omdat de staanders en liggers van metaal gemaakt zijn weet u zeker dat u met rechte materialen werkt (anders dan met hout). De C-profielen en U-profielen zijn licht van gewicht en ze passen bovendien gemakkelijk in elkaar. Metal Stud is niet geschikt voor het maken van een dragende constructie.

Array

Stap 1 | Inventariseer de huidige situatie

Inventariseer de huidige situatie. Teken op minstens 7cm van de muur een lijn waar de voorzetwand komt. De Metal stud U-profielen (liggers) worden op minstens 2cm van de bestaande muur geplaatst.

Waarom moeten de U-profielen minstens 2cm van de bestaande muur geplaatst worden? Op deze manier creëert u een luchtspouw voor het afvoeren van vocht.

Stap 2 | Maak het U-profiel (ligger) op maat

Teken de lengte op het U-profiel (ligger) af en knip vervolgens met een blikschaar de metalen ligger op maat. Plak de foamband op de achterkant van het metal stud U-profiel. De band zorgt voor optimale geluidsisolatie en biedt een luchtdichte afwerking.

Stap 3 | Monteer de U-profielen (ligger)

Betonnen vloer: U kunt het best de ligger monteren met slagpluggen.

(Let op: Controleer of de ligger parallel op de muur staat en of er geen leidingen door de vloer lopen voordat u de ligger definitief vastschroeft.)

Heeft u een houten vloer, dan kunt u het best snelbouwschroeven gebruiken.

Stap 4 | Bepaal de maat van de C-profielen (staanders)

Bepaal nu wat de maat van de C-profielen (staanders) moet worden. De juiste maat bepaalt u door de plafondhoogte op te meten en daar 1,5cm af te trekken. Knip het C-profiel op de juiste lengte en controleer of het C-profiel minstens 1,5cm in het bovenste U-profiel zit.

Stap 5 | Verwerk de C-profielen (staanders)

Het eerste C-profiel dat u verwerkt tussen de 2 liggers (U-profielen), monteert u tegen de bestaande muur. Vanaf daar meet u de afstand hart-op-hart, 60cm vanaf de muur. Daarna meet u vanaf het tweede profiel hart op hart 60cm uit.

Let op: Schroef de profielen niet vast. Met een fixeertang verbindt u het C-profiel aan het U-profiel (ligger)

Tip: houd er rekening mee dat de C-profielen (staanders) met de openingen dezelfde richting op staan. Voor het optimaal verwerken van het isolatiemateriaal.

Stap 6 | Verwerk de elektra in uw metal stud constructie

Nu is het moment om elektriciteitsleidingen te leggen. Trek een (flexibele) elektrabuis door het voorbereide gat in de staander om hier op een later moment elektriciteitsdraden doorheen te trekken.

Stap 7 | Verwerk het isolatiemateriaal

De breedte van het profiel bepaalt de dikte van het isolatiemateriaal. Meestal wordt gekozen voor glaswol, rotswol, minerale wol of houtvezelplaten. Deze materialen laten zich gemakkelijk tussen de profielen plaatsen en zijn stevig genoeg om hun vorm te behouden. Hierdoor kunt u snel en gemakkelijk werken.

Tip: Gebruik isolatiemateriaal met een breedte van 60cm voor de gemakkelijkste en snelste verwerking.

Bij het C50 profiel adviseren wij een isolatieplaat van van 45mm dik.

Bij het C75 profiel adviseren wij een isolatieplaat van 70mm dik.

Stap 8 | (Optioneel) Wanneer er zware spullen aan uw wand komen te hangen.

Wanneer u zware objecten aan uw wand wilt monteren is het raadzaam om eerst uw voorzetwand te bekleden met OSB platen. 

Stap 9 | Gipsplaten plaatsen

Voor het afwerken van de voorzetwand plaatst u gipsplaten. Controleer of het plafond over de gehele muur even hoog is (van de vloer naar plafond). Meestal zit hier wat verschil in. Maak de gipsplaat een halve cm korter dan de gemeten lengte. Moet de plaat toch nog wat korter worden, kort de gipsplaat dan in met een stanleymes, liniaal of een schaaf.

Tip: De gipsplaten kunt u gemakkelijk op maat maken door de platen eerst een stukje in te snijden, daarna knikt u de platen snijdt u de platen helemaal door.

Stap 10 | Afwerken van de voorzetwand

Er moet 2 tot 3mm ruimte tussen de plaat en het plafond zitten. Zet de gipsplaat tegen de staander en zet de plaat verticaal om de 25cm vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij eventueel een gipsplaatbitje. Dit voorkomt dat u te diep in de gipsplaat schroeft. Werk daarna de naden en schroeven netjes weg met behulp van vulmiddel (zoals voegengips of universele gipspleister) en gaasband.

Veel gestelde vragen over Metal Stud stappenplan

Heeft u vragen over het stappenplan of bent u op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

De Isolatieshop B.V.
18-08-21
becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop