usp icons
Al 108.143 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Houten vloer isoleren vanuit de kruipruimte – Stappenplan

Leestijd: 2 min

Wil je je houten vloer isoleren vanuit de kruipruimte? Volg dan dit eenvoudige stappenplan, waarin we stap-voor-stap beschrijven wat je allemaal nodig hebt en hoe je dit het beste aan kunt pakken. In dit stappenplan maken we gebruik van glaswol, maar je kunt ook gebruikmaken van bijvoorbeeld rotswol of houtvezel isolatie.

Bekijk van tevoren of je kruipruimte minimaal 35 cm hoog is en of je wel in je kruipruimte kunt komen. Is dit niet het geval of heb je een hele vochtige kruipruimte? Dan is bodemisolatie een verstandige keuze.

Array

Stap 1 | Bereken hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal je nodig hebt

Bereken hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal je nodig hebt en hoe dik het materiaal mag zijn. Dit kun je eenvoudig doen door de lengte en de breedte van de kruipruimte op te meten en door de hoogte van de houten balken op te meten. We adviseren een minimale Rd-waarde van 3,5.

Stap 2 | Bereken hoeveel houten latten je nodig hebt voor het rachelwerk

Bereken nu hoeveel houten latten je nodig hebt voor het rachelwerk. Deze latten komen haaks op het isolatiemateriaal, met een hartafstand van 40 centimeter. 

Tip: zorg ervoor dat je kruipruimte geventileerd is én blijft. Monteer eventueel eerst een (nieuw) ventilatierooster wanneer deze nog niet aanwezig is of het oude rooster geblokkeerd wordt door het isolatiemateriaal.

Stap 3 | Meet de afstand tussen de houten balken

Meet nu de afstand tussen de houten balken zodat je je isolatiemateriaal op de juiste maat kunt snijden.

Stap 4 | Snijd het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes

Snijd het isolatiemateriaal 2 cm breder af dan de maat die je gemeten hebt, zodat het materiaal goed en strak tussen de houten balken bevestigd kan worden. Het is het makkelijkst om het isolatiemateriaal te snijden wanneer de glaswolrollen nog in de verpakking zitten. 

Tip: isoleer je cv-leidingen met buisisolatie wanneer dit nog niet gedaan is. Dit voorkomt dat de leidingen in je kruipruimte warmte afstaan en dat zorgt voor minder energieverbruik. 

Stap 5 | Plaats het isolatiemateriaal tussen de houten balken

Klem het isolatiemateriaal stevig vast tussen de houten balken van de kruipruimte zonder kiervorming.

Stap 6 | Plaats de houten latten

Schroef de houten latten haaks op de vloerbalken met een hartafstand van 40 cm. Zo blijft het isolatiemateriaal goed op zijn plek zitten.

Draag altijd een overall, veiligheidsbril, handschoenen en een fijnstofmasker. Wanneer je zonder beschermingsset gaat isoleren met glaswol kun je namelijk last krijgen van jeuk en irritatie. Ook kun je last krijgen van ongemakken door glaswoldeeltjes in je ogen of longen.

Is je kruipruimte licht vochtig? Dan raden wij een damp-open folie aan onder je steenwol of glaswol. Zo wordt je isolatiemateriaal beschermd en kan het vocht eruit richting de kruipruimte. Het is dan wel belangrijk dat je kruipruimte geventileerd is.

Instructievideo houten vloer isolatie vanuit de kruipruimte

Heb je vragen over het stappenplan of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan contact op met één van onze specialisten. 

Gerelateerde artikelen

Een schuin dak van binnenuit isoleren met glaswol - Stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2024-02-26

In dit stappenplan leggen we uit hoe je eenvoudig je schuine dak van binnenuit kunt isoleren met glaswol en welke materialen en toebehoren je daarbij nodig hebt. Door het dak te isoleren met glaswol h...

Lees meer
Zolder isoleren van binnenuit stappenplan
De Isolatieshop B.V.
2022-07-28

Wilt u uw zolder isoleren maar weet u niet waar u moet beginnen? Volg dan dit eenvoudige stappenplan, waarin stap voor stap staat beschreven wat u nodig heeft en hoe u dit het beste kan aanpakken. De ...

Lees meer

Veelgestelde vragen over houten vloer isoleren vanuit de kruipruimte

De Isolatieshop B.V.
07-04-23

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.

becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop