usp icons
Al 108.093 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

EPS & XPS Druksterkte

Leestijd: 2 min

Wat is druksterkte? 

Druksterkte is een sleutelwaarde voor het ontwerp van constructies en daarom een belangrijke factor bij isolatie. Druksterkte is het vermogen van een materiaal of structuur om belastingen te weerstaan. De waarde geeft een indicatie van de limiet van een object voordat het vervormd raakt.

EPS- en XPS-isolatieplaten breken of vervormen onomkeerbaar bij hun maximale druksterkte. Zo kan een zekere mate van vervorming van het materiaal worden beschouwd als de grens voor de druksterkte. De drukkracht wordt gemeten in kPa, daarom wordt de druksterkte van het materiaal ook aangegeven in kilopascal (kPa), zoals weergegeven in de volgende vergelijking:

In principe is EPS100 bestand tegen 1 kg/cm2 of 10.000 kg/m2 met een tolerantie van 10% vóór materiaalvervorming.

EPS vs. XPS Druksterkte Statistieken

EPS

XPS

kPa bereik: [ 35 – 400 ]

Voorbeeld: EPS 100 [100 kPa]

kPa bereik: [ 100 – 600 ]

Voorbeeld: Jackodur KF 300 [300 kPa]

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is een duurzaam, hard schuimplastic materiaal dat gespecificeerd is als een effectieve isolator. Het wordt vervaardigd in grote blokvormen in verschillende sterktes en op bestelling gesneden op basis van de projectspecificaties. EPS heeft ook een enorme sterkte / gewichtsverhouding en de celstructuur is zeer geschikt om compressie onder de meest veeleisende toepassingen te weerstaan.

XPS wordt vervaardigd in een continu extrusieproces dat een homogene "gesloten cel" -matrix produceert waarbij elke cel volledig wordt omsloten door polystyreenwanden. XPS heeft ook een enorme sterkte / gewichtsverhouding en de celstructuur is zeer geschikt om compressie onder de meest veeleisende toepassingen te weerstaan. XPS wordt vaak boven EPS gekozen voor nattere omgevingen die een hogere waterdampdiffusieweerstand vereisen.


Druksterkte Advies

De meeste constructiesituaties waarin EPS of XPS geschikt zijn voor installatie, vereisen dat er met verschillende materiaalfactoren rekening wordt gehouden. Een voorbeeld hiervan is de vloertoepassing van EPS, waar EPS 100 vaak geschikt zou zijn voor een huis en waar EPS 150 eventueel beter geschikt is voor een bedrijfshal, is dit niet een gegeven. De prijs kan ook een overweging zijn, aangezien EPS in veel gevallen een vergelijkbare werking heeft maar minder kost dan XPS.

Om deze reden adviseren wij bij twijfel het gebruik van een constructeur die op basis van een bouwtekening van een architect kan berekenen wat de druksterkte is/moet zijn. Hij hoeft zelfs niet fysiek aanwezig te zijn in het huis om dit te berekenen tenzij de daadwerkelijke constructie verschilt van de bouwtekeningen.

Druktest XPS plaat
De Isolatieshop B.V.
04-03-21

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.

becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop