usp icons
Al 107.136 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Bij een geïsoleerde woning hoort goede ventilatie

Leestijd: 5 min

Wat is isoleren?

Isoleren is het afzonderen of afsluiten van iets. In het geval van een woning wordt voornamelijk over thermische isolatie gesproken. Het principe van thermische isolatie, is om de overdracht van thermische energie (warme of koude lucht) tussen twee zijden van een constructie te reguleren. Wanneer een constructie bijvoorbeeld goed is geïsoleerd, blijft de binnentemperatuur stabieler doordat warme of koude lucht niet naar binnen of naar buiten kan. 

Waarom uw huis isoleren?

Het isoleren van uw woning is een uitstekende investering omdat dit vele voordelen met zich meebrengt:

 • Energierekening verlagen
  De voornaamste reden dat men ervoor kiest om hun huis te isoleren, is dat het energiekosten bespaart. Dit komt doordat thermische isolatie de binnentemperatuur stabiel houdt, waardoor de verwarming en airconditioning minder vaak nodig zijn. Wist u dat een totaalrenovatie van uw woning al snel 30% bespaart op de jaarlijkse energierekening? 
 • Hoger wooncomfort
  De stabiele binnentemperatuur zorgt er daarnaast voor dat het binnen koel blijft in de zomer en warm blijft in de winter. Verder heeft isolatie vaak een geluidsisolerende werking. Dit voorkomt dat geluid van buitenaf naar binnen komt en andersom, wat een positieve invloed heeft op het wooncomfort.
 • Verhoog de waarde van uw woning
  Een goed geïsoleerde woning is meer waard op de verkoop- en huurmarkt doordat de energieprestaties steeds belangrijker worden in het beslissingsproces van kopers en huurders. Het isoleren van uw woning kan leiden tot een hoger energielabel, wat een positieve invloed heeft op de vraagprijs. 
 • Profiteer van verschillende premies
  Verder is het isoleren van uw woning momenteel financieel aantrekkelijker dan ooit. Dit komt doordat de overheid, met oog op duurzaamheid, het isoleren van woningen wil stimuleren. Om deze reden zijn verschillende isolatiepremies beschikbaar gesteld zoals een subsidieregeling en een verlaagd btw-tarief op isolatiewerkzaamheden.
 • Verklein uw ecologische voetafdruk
  Isoleren betekent een lager energieverbruik en dus een daling in uw CO2-uitstoot. Naast een hoger wooncomfort en lagere energierekening, levert isoleren dus ook een bijdrage aan een groenere toekomst. 

Wat is ventileren?

Ventileren is het binnenhalen van frisse buitenlucht in een ruimte, zoals een huis, school of kantoor. De verse lucht van buiten vervangt de vervuilde binnenlucht. Het goed ventileren van een woning of gebouw is dus belangrijk voor het binnenklimaat: als de ruimte niet van verse zuurstof is voorzien, kan dit namelijk nadelige gevolgen hebben voor onder andere de gezondheid.  

Waarom uw huis ventileren?

Het goed ventileren van een woning is vanwege een aantal redenen belangrijk:

 • Isoleren = ventileren
  De isolatie van woningen wordt steeds beter. Oudere huizen worden vaak op een natuurlijke manier geventileerd door bijvoorbeeld roosters, naden en kieren. Bij een goed geïsoleerd huis mist u echter deze natuurlijke vorm van ventilatie en heeft dit dus extra aandacht nodig.
 • Energie besparen
  Ventilatie biedt kansen voor flinke extra energiebesparingen. In zeer goed geïsoleerde woningen wordt vaak gebruik gemaakt van ventilatiesysteem D, hierbij wordt de warmte tijdens het ventileren teruggewonnen via een WTW unit (WTW staat voor warmteterugwinning en is een ventilatiesysteem waarbij vervuilde binnenlucht wordt vervangen door schone buitenlucht zonder dat dit ten koste gaat van de binnentemperatuur). Doordat de buitenlucht via de unit wordt verwarmd, kost het minder energie om de woning te verwarmen. Bovendien verbruikt elk goed geventileerd huis minder energie. Frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. 
 • Ventileren voor de gezondheid
  Gezonde lucht is de basis om goed te functioneren. Wanneer het CO2 gehalte, de luchtvochtigheid en de temperatuur binnen niet voldoen aan de gestelde normen, wordt het binnenklimaat ongezond. Als er te weinig wordt geventileerd kunt u onder meer last krijgen van: hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid, suf gevoel, droge keel, neus en ogen. Goede ventilatie is dus cruciaal voor het creëren van een gezond binnenklimaat. 
 • Ventilatie voorkomt schimmel
  Elke dag komt er veel vocht in een woning, door douchen, koken, wassen etc. Als het vocht in de lucht blijft hangen, kan dat leiden tot schimmels. Bovendien versterkt het allergieën en luchtwegproblemen. Met goede ventilatie wordt er meer vocht afgevoerd en het ontstaan van schimmels voorkomen. 
 • Vervuilde lucht afvoeren
  In een ruimte vervuild de lucht snel, deels door het huis zelf (verf, schoonmaakmiddelen, textiel en meubilair), maar ook bijvoorbeeld tijdens het koken komen er schadelijke stoffen vrij. Door goed te ventileren wordt de vervuilde binnenlucht continu vervangen door verse buitenlucht.

Haal het meeste uit goede isolatie door voldoende te ventileren

Isolatie en ventilatie lijken misschien tegenovergestelde dingen, maar tóch is het belangrijk dat geïsoleerde woningen goed worden geventileerd. De isolatie van huizen wordt tegenwoordig steeds beter. Om maximaal rendement uit de isolatie te halen, dient de isolatie luchtdicht te worden aangebracht. Dit heeft als gevolg dat natuurlijke ventilatie via kieren en naden afneemt. De meeste huizen hebben daarom sinds de jaren tachtig mechanische ventilatie.

Woningen van voor deze tijd hebben vaak nog wel de kieren en naden en zijn dus niet ‘luchtdicht’. Wanneer deze woning na-geïsoleerd worden, gaan we deze alsnog luchtdicht maken waardoor ze als het ware tupperware-bakjes worden. Hierdoor kan vocht de woning niet meer verlaten en ontstaat er een (te) hoge luchtvochtigheid, wat slecht is voor de gezondheid. Daarnaast kan frisse lucht de woning niet meer in. Het is daarom zeer belangrijk om bij isoleren ook rekening te houden met ventileren.

Mogelijkheden

Hoe kan ik mijn huis isoleren?

Het isoleren van uw woning kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Zo is vrijwel elk deel van een gebouw isoleerbaar en zijn er veel isolatiematerialen waaruit gekozen kan worden. De meest gebruikte materialen zijn rotswol, glaswol, EPS en PIR. De Isolatieshop heeft een ruim assortiment aan isolatiematerialen en toebehoren voor al uw klussen.

Hoe de isolatieklus er precies uit komt te zien, hangt af van uw wensen en budget. Wilt u het dak van uw woning isoleren? Of toch liever de vloer? Welke Rd-waarde wilt u behalen? En speelt geluidsisolatie een grote rol? Dit zijn allemaal vragen die invloed hebben de isolatiemaatregelen en materialen waar uiteindelijk voor gekozen wordt. Voor vragen en advies over isolatie kunt u altijd contact opnemen met een van de isolatiespecialisten van De Isolatieshop.

Hoe kan ik mijn huis ventileren?

Er zijn verschillende manieren om een huis te ventileren. Over het algemeen kan er onderscheid worden gemaakt tussen natuurlijke en mechanische ventilatie. Nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van mechanische ventilatie, terwijl veel oude woningen nog gebruik maken van natuurlijke ventilatie via ventilatieroosters, ramen, deuren en kieren. Vaak is natuurlijke ventilatie niet voldoende en minder comfortabel (koude tocht en geluid van buiten). Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een voortdurende toevoer en afvoer van schone lucht binnen een totale woning.

Er zijn twee verschillende soorten mechanische ventilatie die het meest voorkomen:

 • Ventilatiesysteem C. Bij dit systeem komt er frisse lucht het huis binnen via verschillende roosters en kieren. Tegelijkertijd zuigt een centraal ventilatiesysteem de vervuilde binnenlucht af, waardoor er een frisse luchtstroom ontstaat.
 • Ventilatiesysteem D. Bij dit systeem worden er geen roosters of kieren gebruikt maar wordt de vervuilde lucht afgezogen en de frisse lucht toegevoerd via hetzelfde ventilatiesysteem, een warmteterugwinunit (WTW unit). Tegelijkertijd zorgt deze WTW unit er voor dat de warmte die met de vervuilde lucht uit het huis geblazen wordt, weer teruggegeven wordt aan de frisse lucht die naar binnen stroomt. Dit zorgt voor minimaal warmteverlies en is dus ideaal voor in een goed geïsoleerd huis! Er zijn ook D-systemen die geschikt zijn voor één ruimte. Ideaal voor renovatie!

Voor vragen en advies op maat, kunt u contact opnemen met een van de ventilatiespecialisten van Ventilatieland.

De Isolatieshop B.V.
05-09-22

Opmerkingen (0)

Laat een bericht achter.

becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop