usp icons
Al 108.960 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Ecologische isolatie - Welke materialen kan je gebruiken?

Wanneer je een woning wilt isoleren kom je veel verschillende isolatiematerialen tegen. Hierdoor kan het lastig zijn een keuze te maken. Als duurzaamheid voorop staat, kan je ervoor kiezen om te isoleren met ecologische materialen. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende ecologische isolatiematerialen die ervoor zorgen dat je huis op een ecologische manier geïsoleerd is.

Welke ecologische materialen zijn er?

Binnen ons assortiment worden er diverse natuurlijke isolatiematerialen aangeboden. Hieronder vallen:

Isoleren met ecologisch materiaal brengt een aantal positieve eigenschappen met zich mee. Zo is ecologische isolatie dampopen. Hierdoor hoeft er vrijwel geen gebruik gemaakt te worden van folies of ventilatielatten. Verder biedt ecologische isolatie naast thermische isolatie ook uitstekende geluidsisolatie. Een voordeel van het isoleren met ecologisch materiaal is dat het een zeer lage impact op het milieu heeft. Daarnaast zal je ook geen irritatie ervaren aan de ogen, huid of luchtwegen aangezien het materiaal vrij is van schadelijke chemicaliën.

Houtvezel

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, waardoor de vraag naar natuurlijke producten die passen in een circulaire economie duidelijk stijgt. Om op deze trend in te spelen is houtvezel isolatie in het leven geroepen. Dit materiaal wordt gemaakt van hout dat bij zagerijen overgebleven is. Dit materiaal wordt vervolgens gebruikt om ecologische isolatieplaten te maken die eenvoudig gerecycled kunnen worden.

Hoe wordt houtvezel geproduceerd?

Houtvezel wordt dus gemaakt van het resthout dat overblijft bij zagerijen. Dit resthout wordt eerst verwerkt tot houtsnippers. Deze worden vervolgens schoongemaakt en verzacht door middel van stoom. Het water dat hiervoor wordt gebruikt is weer afkomstig van de papierfabriek, die koelwater gebruikt om krantpapier af te koelen. 

Wanneer er een productiefout gemaakt wordt, zoals een afwijking in de afmetingen van de plaat, gaat de desbetreffende plaat weer opnieuw het productieproces in. Dit kan tot wel 10x gebeuren en vermijdt materiaalverlies.

Door de samenwerking met de omliggende papierfabriek en zagerijen, zorgt Pavatex ervoor dat zij bijna energieneutraal zijn. Dit is ook wat Pavatex graag wil uitstralen, aangezien dit in lijn is met het imago van het bedrijf.

Voordelen van Houtvezel 

Wil je meer weten over de voordelen van houtvezelisolatie? Bekijk dan ons artikel over houtvezel isolatie hier!


Hennep Isolatie

Ook HempFlax haakt in op de wens om ecologisch te isoleren. Van de houtachtige delen van de hennepplant isolatiemateriaal gemaakt. De productie hiervan is ecologisch doordat het afbreekbaar is, het tijdens de groei CO2 opneemt en ontzettend snel groeit.

Hoe wordt hennep isolatie geproduceerd?

Hennep isolatie scoort zeer goed op milieu-impact door heel het productieproces heen. De hennepplant groeit ontzettend snel op elke bodem. Hierdoor is de bemesting van de grond of het gebruik van verdelgers niet nodig. De plant heeft ook luchtzuiverende eigenschappen, waardoor het veel CO2 opneemt tijdens de groei. Uiteraard is het materiaal ook afbreekbaar. De plant zelf bestaat voor 60% uit houtachtige delen. Deze worden gebruikt om isolatiemateriaal mee te maken.

Hennep Isolatie

Voordelen van hennep isolatie 

Maar wat zijn nu precies de voordelen van hennep isolatie? Zie hieronder een lijst met de redenen om je woning te isoleren met hennep.

 • Milieuvriendelijk & Ecologisch - Hennep isolatie heeft een CO2-neutrale productie. Dit betekent dat het materiaal tijdens de productie evenveel CO2 opneemt als het uitstoot. Dit zorgt ervoor dat het een van de meest ecologische materialen op de markt is. Verder kost de productie van hennep weinig energie en kan het vaker per jaar geoogst worden. Daarnaast is het materiaal volledig recyclebaar
 • Thermische Isolatie - Hennep isolatie is erg bruikbaar voor thermische isolatie. Het materiaal beschikt over voldoende koude- en warmtebescherming om een ruimte tijdens warme of koude dagen op een aangename temperatuur te houden. Deze kwaliteiten zullen er ook voor zorgen dat je fors op de energiekosten kan besparen.
 • Geluidsisolatie - Hennep isolatie heeft ook zeer goed geluidsisolerende eigenschappen. Bij het gebruik van hennep isolatie hoef je je geen zorgen dat geluiden binnen komen. Daarnaast houdt het eigen geluiden ook binnenshuis.
 • Vochtregulerend - Hennep is vochtregulerend. Dit betekent dat het materiaal makkelijk vocht op neemt en verdeelt zodat er een optimale vochtverdeling ontstaat. Hierdoor is het geschikt voor een dampopen bouw.
 • Flexibel & Veerkrachtig - Hennep isolatie is erg flexibel en veerkrachtig. Hierdoor is het makkelijk te installeren in verschillende bouwvormen.
 • Niet irriterend - Doordat hennep isolatie schoon en stofarm is, zal hennep isolatie de longen en huid niet irriteren. Het is daarnaast ook geurloos.

Ons assortiment

Overweeg je om je woning te isoleren met hennep isolatie? Dan is de Isolatieshop de partner waarnaar jij op zoek bent. Door onze kwalitatieve isolatiemateriaal en advies op maat kunnen wij je helpen met het vinden van een gepaste oplossing. Binnen ons assortiment vind je hennep isolatieplaten van Hempflax.


Vlas Isolatie

Naast hennep is vlas isolatie ook een prima keuze om ecologisch te isoleren. Vlas hoort bij de isolatiematerialen die uit natuurlijke plantaardige vezels bestaan. Het product is natuurlijk hergroeibaar en kan volledig worden afgebroken

Hoe wordt vlas isolatie geproduceerd? 

 Vlas wordt gezaaid in april en geoogst in de zomermaanden van hetzelfde jaar. Bij de groei van de plant komt er weinig CO2 vrij en is aan het eind van de levensduur ook volledig recyclebaar. Daarnaast worden er bij de groei weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De materialen die gebruikt worden voor isolatie zijn de reststoffen die overblijven bij de productie van linnen. Van de lange vezels wordt textiel gemaakt, van de korte vezels wordt dan vervolgens isolatiemateriaal gemaakt.

Vlas Isolatie

Voordelen van vlas isolatie

Maar wat zijn nu precies de voordelen van vlas isolatie? Zie hieronder een lijst met de redenen om je woning te isoleren met vlas.

 • Milieuvriendelijk & Ecologisch - Vlas isolatie heeft een lage milieu-impact. Het wordt gewonnen uit reststoffen van linnen en kan gemakkelijk gerecycled worden. Uit tests blijkt dat vlas isolatie een levensduur heeft van wel zeker 75 jaar. Volgens de producenten is dit theoretisch gezien zelfs langer.
 • Thermische Isolatie - Vlas isolatie is goed inzetbaar voor thermische isolatie. Het materiaal houdt de warmte buiten tijdens de zomer en houdt de kou buiten tijdens de winter. Hierdoor zal ook nog eens flink besparen op de energierekening
 • Geluidsisolatie - Vlas isolatie laat de geluiden van buiten niet binnen en zal er vervolgens ook voor zorgen dat je eigen geluid niet bij de buren binnenkomt. Hierdoor is vlas een goede optie voor geluidsisolatie.
 • Vochtregulerend - Vlas is vochtregulerend en kan tot wel 20% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen en afgeven. Dit beïnvloedt de isolerende werking niet. Het materiaal is dus erg geschikt voor een dampopen bouw.
 • Flexibel & Veerkrachtig - Vlas isolatie is makkelijk te installeren door de flexibiliteit en veerkrachtigheid van het materiaal.
 • Niet irriterend - Doordat vlas isolatie uit natuurlijke materialen bestaat, bevat het geen schadelijke stoffen die irritaties aan de huid en luchtwegen veroorzaken.
 • Brandwerendheid - Vlas valt onder brandklasse C. Dit betekent dat het moeilijk brandbaar is. Hierdoor presteert het materiaal het best op brandwerendheid in vergelijking met de andere ecologische isolatiematerialen. Bij brand vormt Vlas een verkoolde korst.

Ons assortiment

Wanneer je overweegt om je woning te isoleren met vlas, ben je bij de Isolatieshop aan het juiste adres. Door het op maat gemaakte advies te combineren met producten van een hoge kwaliteit kunnen wij altijd een gepaste oplossing bieden. Voor het isoleren met vlas bieden wij het merk Isovlas aan. 


Katoen Isolatie

Ook katoen isolatie is een prima keus om ecologisch te isoleren. Katoen isolatie wordt gemaakt uit gerecyclede kleding dat voor 100% uit katoen bestaat. Dit materiaal is een goed voorbeeld van circulaire economie.

Hoe wordt katoen isolatie geproduceerd?

Wanneer er geen andere bestemming meer is voor oude kledingstukken, kunnen deze verwerkt worden tot isolatiemateriaal. Niet elk kledingstuk komt natuurlijk in aanmerking om omgetoverd te worden in katoen isolatie. Hiervoor moet een kledingstuk voor wel 100% uit katoen bestaan. Deze kleding wordt uiteindelijk verscheurd tot er alleen nog maar vezels over zijn. Dit materiaal wordt vervolgens behandeld met brand- en schimmelwerende producten. Ook wordt er vervolgens polyester aan toegevoegd dat moet dienen als bindmiddel. Als het eenmaal tot 100 graden Celsius verhit wordt, zal het materiaal aan elkaar binden.

Katoen Isolatie

Voordelen van katoen isolatie 

Maar wat zijn nu precies de voordelen van katoen isolatie? Zie hieronder een lijst met de redenen om je woning te isoleren met katoen.

 • Milieuvriendelijk & Ecologisch - De katoenproductie is geen voorbeeld van duurzaamheid. Het produceren van katoen kost veel water en er worden chemische middelen gebruikt. Daarnaast zijn de werkomstandigheden ook slecht. Door dit materiaal een nieuw in te blazen wordt de teelt optimaal benut, waardoor het een mooi voorbeeld van circulaire economie is. 
 • Thermische Isolatie - Wanneer je met katoen isoleert, hoef je je geen zorgen te maken om kou of warmte die ongewenst naar binnen kan komen. Dit komt door de thermische werking van het materiaal. Een groot voordeel hiervan is dat er flink bespaard kan worden op de energierekening.
 • Geluidsisolatie - Door de geluidswerende kwaliteiten van katoen isolatie zal het geluid van buiten niet binnen komen. Geluid dat binnenshuis wordt geproduceerd zal de ruimte vervolgens ook niet verlaten.
 • Vochtregulerend - Katoen is vochtregulerend, waardoor het materiaal geschikt is voor dampopen bebouwingen.
 • Flexibel & Veerkrachtig - Door de flexibele en veerkrachtige werking van katoen isolatie kan het materiaal gemakkelijk in verschillende bouwen geïnstalleerd worden.
 • Niet irriterend - Katoen isolatie zal niet schadelijk zijn voor je gezondheid, mits het natuurlijke niet bewerkt is met chemische stoffen.

Ons assortiment

Wil je je woning isoleren met katoen? Dan kunnen we je bij de Isolatieshop een gepaste oplossing bieden. Dit doen wij aan de hand van hoogwaardige producten en advies op maat. De katoen isolatie die wij aanbieden is van het merk Pavatextil

Veelgestelde vragen over ecologische isolatie

Gerelateerde artikelen

Wat is houtvezel en wat zijn de voordelen?
De Isolatieshop B.V.
2022-08-23

Wanneer u uw woning wilt isoleren, krijgt u waarschijnlijk te maken met veel materiaalopties. Het kan daarom lastig zijn om een definitieve keuze te maken. In dit artikel vindt u informatie over houtv...

Lees meer
De Isolatieshop B.V.
16-05-23
becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop