Al 106.650 woningen zijn geïsoleerd met de Isolatieshop

Het belang van een folie

Leestijd: 5 min

Bij het isoleren van een woning wordt vrijwel meteen aan isolatiemateriaal gedacht, maar een vochtregulerende folie is meestal bijzaak. Onterecht, want een Damp-open folie, Dampdichte folie, Dampremmende folie en Klimaatfolie zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw isolatieklus. Het kiezen van de juiste folie is daarom erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat u nog jarenlang plezier van uw isolatiemateriaal heeft. In onze webshop vindt u een ruim assortiment folies. Bekijk de Damp-open folieDamp-open folieKlimaatfolie of Radiatorfolie in onze webshop.

Damp-open-folie

Dampremmende-folie

Klimaatfolie

Radiatorfolie

De verschillende soorten folie

Gebruikt u geen folie (terwijl dat in uw situatie wel had gemoeten) dan is de kans groot dat er vocht in de constructie van uw woning terecht komt. Dit ontstaat omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht. Dit noemen we het dauwpunt. Het gevolg is dat het isolatiemateriaal nat wordt, waardoor de isolatiewaarde drastisch verminderd wordt. Bovendien kan er schimmel in de constructie van de woning ontstaan, wat slecht is voor de gezondheid van de bewoners.

Het doel van het plaatsen van folie is om te voorkomen dat er vocht in het isolatiemateriaal komt. Uiteindelijk zal dat vocht namelijk de isolatiewaarde sterk verminderen en ook de constructie van uw woning aantasten. Denk hierbij aan vocht- en schimmelplekken. 

Er zijn grofweg vier soorten folie te onderscheiden:

Waar moet damp-open folie geplaatst worden?

Damp-open folie brengt u altijd aan de koude kant aan en dampremmende folie aan de warme kant. Laat de folie overlappen bij de naden om te voorkomen dat er alsnog vocht in de constructie trekt via de kieren. Om zeker te zijn van uw zaak doet u er ook verstandig aan de naden af te plakken met een goede tape. Bij damp-open folies wordt de O2stop transparant tape veel gebruikt, deze zorgt voor een wind- en waterdichte afsluiting. Bij dampremmende folie wordt vaak een aluminiumtape gebruikt.

Damp-open folie

Een damp-open folie wordt aan de koude kant (de buitenzijde) geplaatst. De koude kant bevindt zich tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt. De voornaamste functie van deze folie is dus het droog houden van de isolatie. Hierdoor blijft het isolatiemateriaal in goede staat en behoudt het de isolatiewaarde.

Damp-open folie vs. Dampdoorlatende folie

Een damp-open folie wordt vaak verward met een dampdoorlatende folie. Hoewel beide aan de koude kant geplaatst worden, zit er wel degelijk verschil tussen beide. Dit verschil zit hem voornamelijk in de hoeveelheid waterdamp die de materialen doorlaten.
Een damp-open folie laat meer waterdamp door dan een dampdoorlatende folie. Dit is met name van belang in vochtige ruimtes zoals badkamers.

Weet u niet welke van deze twee folies u moet kiezen? Bij twijfel adviseren wij een damp-open folie, omdat deze meer waterdamp doorlaat. Liever persoonlijk advies? Bel onze experts voor gratis advies: +32 (0)15970838.

>> Bekijk damp-open folie

Een dampremmende folie

In tegenstelling tot een damp-open folie, wordt een damp-remmende folie aan de warme kant (binnenzijde) van de constructie geplaatst. De warme kant bevindt zich bij dakconstructies altijd onder het isolatiemateriaal. Bij gevels is dit aan de binnenkant. 

Een dampremmende folie gebruiken is niet altijd de beste keuze, want in sommige gevallen wordt het vocht door de folie ingesloten. Het gevolg is vocht en schimmel in de constructie van het gebouw. Een voorbeeld is wanneer het dak van een gebouw voorzien is van dakbedekking in de vorm van bitumen of EPDM. Alle materialen die vocht blokkeren kunnen een risico vormen, dus ook dunne laag purschuim of een eerder aangebrachte dampremmende folie onder dakpannen.

Het aanbrengen van een dampremmende laag heeft tot doel het voorkomen van dauwpunten. Wanneer er tijdelijk een verhoogde dampproductie plaatsvindt in de ruimte onder het dak zal de hoeveelheid damp niet direct door de constructie heen naar buiten gediffundeerd worden. Deze wordt sterk afgeremd door de dampremmende laag ten gevolge van de hoge U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). 

Het gevolg is een verhoogde dampconcentratie in de ruimte, dus ook een hogere relatieve luchtvochtigheid die een nadelige invloed heeft op de behaaglijkheid en mogelijkheden biedt voor schimmelvorming en aantasting van houtconstructies. Om deze reden moet de ruimte tijden en na de verhoogde dagproductie goed geventileerd worden tot alle overtollige damp verdwenen is.

Lees meer over het toepassen van een dampremmende folie

Dampdichte folie

Moet er een extreem vochtige ruimte geïsoleerd worden, zoals een douchecel, badkamer of sauna? Dan is een dampdichte afwerking aan de binnenkant van de ruimte noodzakelijk. Dit soort vertrekken worden gekwalificeerd als klimaatklasse 3 of hoger. De uitdaging van het isoleren van dergelijke ruimtes is de grote hoeveelheid vocht. De dampspanning is namelijk vele malen hoger in deze vertrekken. Zou u met een dergelijke dampspanning voor een dampremmende laag kiezen, dan dringt de damp door de folie. Daarom is een dampdichte laag nodig. Breng dampdichte folie altijd aan de warme kant (meestal de binnenzijde) van de te isoleren laag aan.

Een dampdichte laag bestaat meestal uit PE-aluminium laminaat. Deze laag heeft een sd-waarde van meer dan 1500 m. 

Klimaatfolie: geschikt voor zomer en winter

Klimaatfolie

Klimaatfolie is een folie dat als dampremmer aan de binnenzijde (de warme zijde) van het isolatiemateriaal wordt aangebracht. Klimaatfolie is een intelligente dampremmer. Bij een hogere luchtvochtigheid (zoals in de winter) werkt de folie dampremmend en wanneer er minder vocht in de lucht is (zoals in de zomer) laat klimaatfolie damp door. Dit zorgt voor een optimaal klimaat in uw woning.

Wanneer is het verstandig om klimaatfolie te gebruiken? Bijvoorbeeld wanneer u uw dak wilt isoleren. Om houtrot te voorkomen is het belangrijk dat het vocht kan verdampen. Heeft de buitenzijde van uw dak een dampremmende laag (zoals bijvoorbeeld bitumen of een laagje PUR tussen de dakpannen en het dakbeschot) dan moet u aan de binnenzijde van het dak voor een klimaatfolie kiezen.

Bekijk klimaatfolie in de webshop en bestel direct.

Heeft u nog andere vragen over damp-open, dampdoorlatende, dampremmende, dampdichte of dampregulerende folies? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.

De Isolatieshop B.V.
16-03-21
becom
Contactgegevens
Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies!

© 2011-2024 De IsolatieshopJobsPrivacyCookiesAlgemene voorwaardenDeveloped byWebshop by FTLShopFTLShop